Nad poškodovane iglavce še vse do prihodnjega marca

Območna enota Zavoda za gozdove je z odločbami podaljšala rok za sanacijo iglavcev, ki jih je poškodoval februarski žled. Iglavce je treba namesto do 15. maja letos posekati in pospraviti do 20. marca prihodnjega leta, listavce pa do konca leta 2016, tako kot je bilo že določeno.

Postojnska enota Zavoda za gozdove je rok za sečnjo od žleda poškodovanih iglavcev podaljšala do 20. marca prihodnjega leta 
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Postojnska enota Zavoda za gozdove je rok za sečnjo od žleda poškodovanih iglavcev podaljšala do 20. marca prihodnjega leta  Foto: Lea Kalc Furlanič

POSTOJNA > Območna enota Zavoda za gozdove v Postojni je izdala nove odločbe o določitvi varstvenih del za odpravo posledic žleda v gozdovih. “Interventni zakon, ki je bi sprejet konec februarja, omogoča, da lahko podaljšamo rok, do katerega je treba posekati od žleda poškodovane iglavce. Odslej velja, da je sanacija iglavcev možna do 20. marca prihodnje leto,” je včeraj povedal Anton Smrekar, vodja postojnske območne enote. Če sanacijska dela ne bodo opravljena v roku in po navodilih gozdarjev, bo njihovo izvedbo zagotovil Zavod za gozdove na stroške lastnika.

> Na vprašanje, ali podaljšanje sanacije iglavcev pomeni večjo nevarnost za razmah podlubnika, je Smrekar pojasnil: “Nevarnost razvoja podlubnika na iglavcih je velika, zato od lastnikov gozdov zahtevamo, da če opazijo žarišče te bolezni, ga čim prej odstranijo. To pomeni, da posekajo obolela drevesa in ves posekani les odpeljejo iz gozda.”

Predvsem pa Smrekar poudarja, da morajo lastniki pred začetkom sanacije gozda najprej obvestiti revirnega gozdarja, ki jim da ustrezne usmeritve, po sečnji pa gozdnemu zavodu v osmih dneh sporočiti podatke o količini in vrstni strukturi posekanega drevja ter poročati o drugih ukrepih. Revirnega gozdarja morajo tudi obvestiti, če bodo sečnjo izvajali strojno.

“V primeru napada podlubnika oziroma odkritja žarišča podlubnikov morajo lastniki iglavce sanirati v 21 dneh. Sicer pa gozdarji lastnike gozdov ves čas opozarjamo, naj posekajo in spravijo najprej poškodovane iglavce, šele nato listavce,” še dodaja vodja postojnske območne gozdarske enote.

Sicer na zavodu ocenjujejo, da so do 25. maja posekali in spravili do gozdne ceste 200.000 kubičnih metrov drevja, kar predstavlja le 10 odstotkov drevja, ki je bilo ocenjeno za tako poškodovano, da ga je treba posekati. Od tega je pod žagami padlo 160.000 kubičnih metrov iglavcev in 40.000 kubičnih metrov listavcev. Skupna ocena od žleda poškodovanega drevja na območju, ki ga pokriva območna enota Zavoda za gozdove v Postojni, je bila dva milijona kubičnih metrov lesne mase, od tega je bilo polovico iglavcev. “Torej je bilo do sedaj posekanih zgolj 16 odstotkov iglavcev,” sklene Smrekar. Območje postojnske enote, torej v občinah Postojna, večji del Pivke, Cerknica, Loška dolina, Bloke in manjši del Ilirske Bistrice, obsega 80.000 hektarjev gozdov, od tega je 47.000 hektarjev v zasebni lasti.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano