Bratuškova tudi uradno na čelu svoje nove stranke

Prisotni člani na današnjem ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek so aktualno premierko, ki opravlja tekoče posle, izvolili za predsednico brez glasu proti. Ta je v nagovoru izpostavila pomen povezovanja, sočutja in svobodomiselnosti.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek  danes s somišljeniki in podporniki ustanovlja stranko, s katero namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah Foto: STA
Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek danes s somišljeniki in podporniki ustanovlja stranko, s katero namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah Foto: STA

LJUBLJANA > Alenka Bratušek je dejala, da se zavezništvo rojeva v dobri energiji, a tudi z jasno željo po preseganju obstoječega.

Kot je v nagovoru prisotnim še pred glasovanjem poudarila Bratuškova, potrditev kandidature za predsednico nove stranke razume kot zavezo, naj ne odstopa od skupnih zavez in naj nenehno širi zavezništvo.

Po njenih besedah je ključno na mestu predsednika oziroma predsednice vlade, “da te ne odnese in da slučajno ne pomisliš, da si tam zato, ker si ti nekaj posebnega”. Kar je posebno, je mesto samo, meni Bratuškova in dodaja, da želi na novo zasnovati “politiko zavezništva”, tudi zato, da ji ne bo treba tolikokrat slišati, da se tega ne da.

V političnem prostoru se bo, kot je povedala, zavzemala za čiste račune, za delo za mlade ter za enakopravnost žensk. Kot je dejala, pa v politiki manjka skupne energije ter resničnega zavezništva. “Zato vas prosim, da v skrajšanem imenu Zavezništvo AB in teh dveh črkah nikakor ne vidite le začetnic mojega imena, ampak začetnici abecede ter resničen začetek nečesa novega,” je dodala.

Središče njihovega poslanstva je po njenih besedah sočutje in svobodomiselnost, politično pa želijo ohraniti tako socialno kot liberalno noto.

Ob tem je Bratuškova poudarila, da se je v letu dni vodenja vlade naučila velike programske zaveze soočati z realnostjo. Kot je pojasnila, to pomeni, da se ne bo ob prvi oviri odpovedala socialnemu podjetništvu, a tudi ne bo dovolila, da se ta pojem zlorabi le kot potuha za državne pomoči. Prav tako to pomeni, da ne bodo “slepo privatizirali”, a se tudi ne bodo odpovedali iskanju nujno potrebnega razvojnega kapitala za podjetja. Bratuškova si bo prizadevala za še večjo odprtost političnega prostora, a bo vedno proti “zlorabi referenduma za nabiranje političnih točk”, je pristavila.

Po njenem mnenju so se danes zbrali zato, da najdejo novo energijo za nujne družbene spremembe. Smisel zavezništva pa je prav v tem, da se širi, je dodala in povabila vse zaveznike, da se jim pridružijo.

Temeljne vrednote nove stranke so sicer enakopravnost, solidarnost in svobodomiselnost, je izpostavila Bratuškova. Temeljne rešitve oziroma programska izhodišča pa so ustvarjanje novih delovnih mest, nove oblike demokratičnega soodločanja, dosleden odvzem nezakonito pridobljenega premoženja, zelen gospodarski zagon, enakost moških in žensk, sistemska rešitev za soočanje z vplivi podnebnih sprememb in naravnih katastrof ter nepopustljivost pri zaščiti osnovnih človekovih pravic in svoboščin.

Po kongresu se je Bratuškova prisotnim zahvalila za zaupanje ter poudarila, da bo Zavezništvo AB odprto za vse, ki verjamejo, da je Slovenija lahko boljša in socialna, ter za vse, ki verjamejo v boljšo prihodnost.

Danes 44-letna Bratuškova je po poklicni karieri na gospodarskem in finančnem ministrstvu in po enem letu delovanja v vlogi poslanke PS marca lani v turbulentnih političnih razmerah kot prva ženska v samostojni Sloveniji prevzela vodenje vlade, ki so jo poleg PS sestavile še SD, DL in Desus.

Po dobrem letu dni na položaju, ko se je ukvarjala predvsem z reševanjem javnofinančnih in bančnih težav v državi, je odšla zaradi razkola v lastni stranki. Po porazu proti Zoranu Jankoviću v tekmi za vrh PS, ki je pripeljal celo do padca vlade, se je odločila za samostojno politično pot. Tako je nastala nova stranka, Zavezništvo Alenke Bratušek. Stranka namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah in se tudi povezovati z drugimi strankami na tako imenovani levi sredini.

Na ustanovnem kongresu se je sicer zbralo 256 ustanovnih članov stranke in drugi podporniki. Med udeleženci so bili pričakovano tudi poslanci, ki so se z Bratuškovo odcepili od PS, med gosti je bilo videti tudi znane obraze s politične levice, kar kaže na željo po njihovem povezovanju na volitvah.

Prisotni na kongresu so sprejeli tudi statut stranke, predstavili programska izhodišča ter sprejeli resolucijo. Po statutu je skrajšano ime stranke Zavezništvo AB, kratica pa ZaAB. Ustanovni člani so izvolili tudi ostale organe stranke. Za podpredsednike so potrdili Mašo Kociper, Roberta Goloba in Petra Vilfana, izvolili pa so tudi člane sveta stranke in nadzornega odbora.

STA


Najbolj brano