Zvezda

Bil je eno najboljših novinarskih peres v Sloveniji. Kot pronicljiv opazovalec družbe je zaznaval in upovedoval spremembe v našem prostoru. Če smo hoteli razumeti kompleksnost regije, smo ga morali brati, saj je ta prostor razumel veliko bolje od drugih.

Stefano Lusa Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Stefano Lusa Foto: Zdravko Primožič/Fpa

7. val je postal prefinjen, toda ne elitistični izdelek: izvrsten razlog, da si ob petkih kupil časopis. Robert je strani priloge odprl tudi tistim, ki so mislili drugače, daleč preden je to postalo trend. Tega ni počel zgolj zato, ker se ni oziral na to, kaj utegnejo poreči dežurni mogotci, temveč zaradi temeljne intelektualne poštenosti, ki je krasila njegov značaj. Zaradi te drže so ga cenili tudi tisti, ki se z njim niso strinjali.

V italijanski narodni skupnosti se ga bomo spominjali zaradi občutljivosti, s katero se je loteval naših tem. Prav on je konec osemdestih let beležil prelomne dogodke v procesu demokratizacije znotraj manjšine. Bil je eden redkih, če ne edini slovenski novinar, ki si je resno prizadeval razumeti, kaj se je dogajalo v našem majhnem svetu.

Od drugih se je razlikoval po izjemni občutljivosti, po veliki kulturi in po izostrenem občutku, kakšne zgodbe pripovedovati bralcu. Zadržan in umirjen, morda preveč, da bi postal novinarska zvezda. Kar je vsekakor bil.

STEFANO LUSA


Najbolj brano