Renzi: EU mora vlagi v rast in zaposlovanje

Italijanski premier Matteo Renzi, ki je v Italiji na evropskih volitvah slavil s svojo Demokratsko stranko, je pozval unijo k spremembi smeri, sicer da se “ne bo rešila”. Že pred tem je po zmagi skrajno desne Nacionalne fronte v Franciji tudi francoski predsednik Francois Hollande pozval k spremembam in se zavzel za zmanjšanje vloge EU.

“Bodisi spremenimo Evropo bodisi se Evropa ne bo rešila,” je v posvaril Matteo Renzi  Foto: Wikipedia
“Bodisi spremenimo Evropo bodisi se Evropa ne bo rešila,” je v posvaril Matteo Renzi  Foto: Wikipedia

RIM, PARIZ>“Bodisi spremenimo Evropo bodisi se Evropa ne bo rešila,” je v četrtek zvečer posvaril Matteo Renzi. Njegova Demokratska stranka naj bi bila v Evropskem parlamentu v novem mandatu najmočnejša v družini socialdemokratov. Italija bo poleg tega julija prevzela polletno predsedovanje EU.

“Svoj položaj želimo izkoristiti za to, da Evropi dopovemo, da si bomo le z močnimi vlaganji v rast in zaposlovanje povrnili zaupanje državljanov,” je v nagovoru svetu svoje stranke po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Renzi. Njegovi demokrati so na evropskih volitvah v nedeljo zmagali z nekaj več kot 40-odstotno podporo.

Hollande za jasno, učinkovito Evropo

S pozivom k spremembam se je na EU po evropskih volitvah, na katerih so v Franciji in Veliki Britaniji slavili evroskeptiki, obrnil tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Priznal je, da je unija za mnoge državljane postala “oddaljena in nerazumljiva”. “To se več ne more nadaljevati. Evropa mora biti enostavna, jasna, učinkovita, kjer je potrebna, in se umakniti od tam, kjer ni potrebna,” je dejal v televizijskem nagovoru narodu le dan po volitvah.

Iz Francije, kjer je zgodovinsko zmago dosegla skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen, poleg tega le nekaj dni po volitvah poročajo, da je vlada zamrznila načrte o uvedbi volilne pravice na lokalnih volitvah za tujce, ki prihajajo iz držav izven EU. Predlog sicer spada med 60 volilnih obljub Hollanda.

Cameron želi preprečiti imenovanje Junckerja

“Za to ni ustavne večine,” je pojasnil notranji minister Bernard Cazeneuve. Kot je dejal, se ne izplača postavljati vprašanj, za katera se ve, da jih ni mogoče rešiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da so sporočilo volitev “sprejeli in razumeli”, pa je že v ponedeljek zatrdil tudi britanski premier David Cameron, ki je sicer že pred tem v luči kritik domnevno prevelikega nadzora Bruslja nad nacionalnimi zadevami Britancem obljubil najprej pogajanja o pogojih članstva v EU in nato še referendum o tem.

Cameron tudi želi preprečiti imenovanje najverjetnejšega kandidata za položaj predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ker je prepričan, da njegovo zavzemanje za bolj povezano Evropo ni v skladu z željami evropskih volivcev.

STA


Najbolj brano