Razplet, kot ga še ni bilo

Nogometaši Gorice so preteklo sredo po dvanajstih letih vrnili pokalno lovoriko v mesto vrtnic, danes pa mineva natanko 10 let od osvojitve drugega naslova državnega prvaka.

Nogometaši Gorice so leta 2004 takole proslavili drugi naslov državnih prvakov
Nogometaši Gorice so leta 2004 takole proslavili drugi naslov državnih prvakov 

NOVA GORICA > Prvenstvena lovorika iz sezone 2003/04 je bila še najbolj presenetljiva od štirih zvezdic, s katerimi se ponašajo v novogoriškem klubu. Prva iz sezone 1995/96 je seveda posebna, ker je prva, šampionsko moštvo pa je bilo sestavljeno za naskok na vrh lestvice. Zgodba iz sezone 2003/04 pa ima povsem drugačne obrise. Hit je občutno zmanjšal svoj pokroviteljski prispevek za člansko ekipo, v kateri so morali nosilne vloge prevzeti fantje z Goriškega in redki prišleki, ki so ostali. Moštvo je pod taktirko Pavla Pinnija leta 2002 sicer osvojilo pokalno lovoriko in četrto mesto v državnem prvenstvu, naslednje leto pa so se nekaj časa otepali celo dna lestvice.

Po prvem polčasu tekem zadnjega kroga ni kazalo na novogoriški uspeh. Maribor je z 1:0 vodil proti Muri, Olimpija z enakim izidom proti Ajdovcem, Novogoričani pa niso uspeli zatresti mreže Koprčanov. Povedli so na začetku drugega polčasa z zadetkom Šturma. Subanova Mura, ki jo je ob zaključku sezone vodil Milan Miklavič, sicer trener ob prvem novogoriškem naslovu, je v 68. minuti izid izenačila. Robert Težački je v 81. minuti potrdil tri točke Novogoričanov. Navijači v športnem parku pa so izbruhnili v 94. minuti, ko so Sobočani še drugič zatresli mrežo Mariborčanov. Končni vrstni red po najbolj razburljivem zaključku 1. SNL je bil pri vrhu naslednji - Gorica (prvak) 56 točk, Olimpija 55, Maribor 54.

Pred začetkom sezone 2003/04 pomlajene ekipe Gorice nihče ni uvrščal niti v širši krog favoritov. Le tedanji funkcionar kluba Tadej Munih je na žrebu napovedal prvo mesto, ki je zvenel kot dobra šala. Serijski prvak Maribor, prebujena Olimpija, favorizirani Publikum, ambiciozna Koper in Primorje, ter evforična Mura s Ćirom Blaževićem na klopi. Na papirju je bilo vsaj šest ekip, ki so jih uvrščali pred Gorico. Za Novogoričane bi bil uspeh že, če bi se v tedaj 12- članski 1. SNL prebili med boljšo šesterico oziroma v ligo za prvaka.

Sezono so začeli s porazom v gosteh pri Celjanih, a zapustili zelo dober vtis. Po domači zmagi nad Šmartnim jih je čakalo vroče gostovanje v Murski Soboti, kjer so izničili dvojno vodstvo gostiteljev. Po zadetkih Mladena Kovačevića in Janija Šturma ter ubranjeni enajstmetrovki Mitje Piriha soiztržili remi, ki je bil gotovo več vreden kot zabeležena točka. Novogoričani so nato nanizali pet zmag, tudi nad Olimpijo (za zeleno mizo) in Mariborom. Sledilo je sušno obdobje z dvema porazoma in štirimi remiji. Ponovno se jim je odprlo na dvoboju z Muro, ki so ji nasuli šest zadetkov, Olimpiji pa nato še pet. Po zmagi v Domžalah v 17. krogu so se znova zavihteli na vrh lestvice, ki ga niso izpustili iz rok vse do predzadnjega kroga in sosedskega derbija s Primorjem.

“Čeprav se bo marsikomu zdelo čudno, sem prav po porazu v Ajdovščini spoznal, da bomo prvaki,” je povedal podpredsednik kluba Dean Mavrič, ki je reševal kadrovsko križanko. V dobršnem delu pomladi je kazalo, da Novogoričani ne morejo izgubiti naslova, a je vnovič nastopilo krizno obdobje, v katerem jih je poleg neučinkovitosti zapustila tudi športna sreča. Zadnji krog je obetal razburljiv razplet. Tri ekipe so imele možnosti za naslov. Najbolje je kazalo Mariboru (54 točk), ki je imel točko naskoka pred Gorico in dve pred Olimpijo. V zadnjem krogu je Mariborčane čakalo gostovanje v Murski Soboti, Novogoričani pa so gostili Koprčane (50 točk), ki bi se lahko ob ugodnem razpletu še zavihteli na drugo mesto. Troboj za prvaka se je razpletel po novogoriških željah. Gorica je z 2:0 premagala Koper, Maribor je z 1:2 klonil v Murski Soboti, Olimpija pa je doma ugnala Primorje s 3:0.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano