Bodo vozniki po Idriji morali voziti 30 kilometrov na uro?

Idrijska redarja sta na občinskih cestah lani z radarjem merila hitrost le šestkrat in naletela na 629 prehitrih voznikov. Iz tega naslova se je v proračun stekla tudi glavnina od 36.773 evrov glob.

 Idrijska redarja Mateja Novak in Risto Verbič nista strah in trepet kršiteljev v prometu v občini Idrija
 
 Foto: Saša Dragoš
Idrijska redarja Mateja Novak in Risto Verbič nista strah in trepet kršiteljev v prometu v občini Idrija  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Umiritev prometa v občini je osrednja naloga, ki sta si jo lani na tem področju svojega dela zastavila občinska redarja Mateja Novak in Risto Verbič. Ker sta v vsega šestih meritvah kaznovala kar 629 kršilcev in na večino prehitrih voznikov naletela v Idriji, občinski svetniki razmišljajo, ali ne bi šlo v podporo varnosti hitrost po mestu znižati na 30 kilometrov na uro.

Svetniki si upajo

“Ali si res upamo to storiti?” jih je vprašal župan Bojan Sever in dobil pritrdilni odgovor. To ne pomeni, da bo do omejitve res prišlo oziroma zanesljivo to ne bo kmalu. Pogledi Idrijčanov in svetnikov na razmere na mestnih ulicah so namreč precej vsaksebi. Medtem ko že leta ne mine seja sveta brez pobud za namestitev grbin in omejitev hitrosti ob novem vrtcu v Arkovi in mestno jedro obkrožujoči Kosovelovi ulici, redarja na nobeni od njiju nista naletela na prehitre voznike. Ozki in zelo prometni sami po sebi ne omogočata visokih hitrosti.

Vozniki največkrat kršijo predpise na edinih ravnih odsekih regionalne ceste Keltike skozi Godovič, Idrijo in Spodnjo Idrijo. Na njih sta bili prehitri kar dve tretjini od skupno 629 kršiteljev po vsej občini. Njim pripadajo tudi rekordno presežene hitrosti in vseh 223 dodeljenih kazenskih točk. Novakova in Verbič sta pogosto le opozarjala. Poudarila sta, da stavita na preventivo. Od tod tudi skromno število (77 glob) za neustrezno parkirana vozila. Skupaj z 52 oglobljenimi zaradi neplačil pristojbine za vstop v krajinski park so kršitelji proračun povišali za 36.773 evrov.

Ponoči redarja ne bosta delala

Svetniki, ki so redarjema priznali dobro delo na področju prometa, so ju pozvali, naj ga okrepita še na področju javnega reda in miru. Predlagali so zlasti njuno nočno prisotnost na zbirališčih mladih (denimo v okolju OŠ Idrija), na katerih v jutranjih urah ostaja pravcato razdejanje. Zaradi premajhnih pristojnosti redarjev na tem področju in zato predragega nočnega dela tega ne bodo dočakali, je pojasnil župan Sever.

Velika šola za redarstvo v minulem letu je bil neuspel poskus odstranitve fizičnih ovir, ki jih je zasebnik postavil na prostor, ki ni njegov, onemogočil dostope do dela hiš, razburil vso sosesko, a sta redarja, tudi v sodelovanju s policijo, ostala nemočna. Problem, s katerim se poleg njiju več kot leto dni ubada tudi vodstvo občine, sta bila primorana prepustiti medobčinskemu inšpektorju.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano