Pesmi združujejo

V mali dvorani Doma na Vidmu je Ženski pevski zbor Tuščak z Bača, ki deluje v okviru kulturnega društva istega imena, pripravil letni koncert z gosti iz Postojnskega, lovskim oktetom Javorniki in MePZ Varda. Za šaljivo sol nastopa treh zborov pa so poskrbele vaške klepetulje, Pepa in Franca z Beuga kamna.

Ženski pevski zbor Tuščak Bač že vse od ustanovitve vodi Morena Hostinger Foto: Tomo Šajn
Ženski pevski zbor Tuščak Bač že vse od ustanovitve vodi Morena Hostinger Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA *> V vrsti nastopov pevskih zborov in kulturnih društev, ki se v teh predpoletnih dneh vrstijo v Domu na Vidmu, smo konec tedna prisluhnili letnemu koncertu Ženskega pevskega zboraTuščak z Bača, ki ga vodi Morena Hostinger. Kulturno društvo Tuščak in ženski zbor, ki je nastal pred dobrimi petimi leti, sta zelo razgibala utrip te velike vasi na Zgornji Pivki.

V zboru Tuščak, ki ga že od ustanovitve vodi Morena Hostinger, prepevajo pevke z Bača in sosednjih vasi, v petih letih delovanja pa je vidno napredoval. To so pevke dokazale tudi na koncertu v Domu na Vidmu, kjer so se predstavile v dveh delih. V uvodnem in zaključnem nastopu so zapele narodne in umetne pesmi: med njimi tudi skladbo Zate, za katero je besedilo napisala Danica Pardo s Prema, uglasbil pa jo jel Dimitrij Grlj iz Ilirske BIstrice. O priljubljenosti skladbe govori že podatek, da jo poje vse več zborov.

Tako kot je že običajno na takšnih nastopih, so tudi pevke z Bača povabile v goste zbore od drugod. Tokrat dva s Postojnskega: najprej se je predstavil lovski oktet Javornik iz Rakitnika pod umetniškim vodstvom Florjane Žnidaršič. Oktet deluje že 15 let in ima torej solidno pevsko kilometrino, kar so dokazali tudi na nastopu v Ilirski Bistrici. Občinstvo so razveselili s Srebotnjakovo priredbo neuradne, ponarodele bistriške himne Tječe, tječe ...

Drugi gostje pa so prišli iz Orehka, kjer že nekaj let deluje Mešani pevski zbor Varda. Zboru dirigira mlada zborovodkinja Ana Celin, ki je očitno glasbeno zelo podkovana, saj je dajala intonacijo z glasbenimi vilicami. Zbor je bil ustanovljen leta 2011 in je torej po stažu mlada pevska skupina, njihov nastop pa je bil prepričljiv, kar so znali nagraditi tudi poslušalci.

Prijeten glasbeni večer treh zborov sta z duhovitimi vložki nedvomno popestrili vaški klepetulji z Beuga kamna Pepa in Franca, ki sta že nepogrešljiv del nastopov KD in ženskega zbora Tuščak. Z njima se je med nastopom “prepirala” povezovalka programa Tončka Porta, kar je dalo celotni prireditvi vesel pridih.

Na koncu pa so nastopili še vsi trije zbori in vsaj nekatere obiskovalce nekoliko razočarali. Namesto da bi skupaj zapeli kakšno slovensko pesem, so si izbrali sicer zelo priljubljeno hrvaško popevko Ruža crvena (Rdeča roža), kar pa ni bil ravno posrečen izbor.

TOMO ŠAJN

Podpis k sliki:Ženski zbor KD Tuščak je zapel pod vodstvom Morene HostingerMePZ Varda iz Orehka vodi mlada dirigentka Ana Celin


Najbolj brano