Da bo le letina dobra

Stara šola na Brjah v teh dneh že dobiva novo zunanjo podobo. Dela gredo h koncu tudi v notranjosti, kjer bo zaživel učni center za predelavo in promocijo kmetijskih pridelkov, zlasti sadja.

Učni center bo kmalu nared Foto: Alenka Tratnik
Učni center bo kmalu nared Foto: Alenka Tratnik

BRJE > Prenova stare šole na Brjah teče po načrtih, pravijo na občini Ajdovščina, kjer so predvideli, da bi bila stavba nared do začetka julija. Občina je za 325.000 evrov vredno prenovo stavbe v učni center za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov pridobila 200.000 evrov iz programa EU Leader. Domačini v ureditvi centra vidijo možnost dodatne ponudbe v dolini pri predelavi in trženju sadnih izdelkov. V prvi vrsti sokov, marmelad, kompotov in suhega sadja. Učni center ne bo namenjen samo domačinom, ampak pridelovalcem iz ajdovske, vipavske in komenske občine.

Po idejni zasnovi bodo v pritličju uredili tehnološki del za predelavo sadja, zraven bodo prostori informacijske točke in manjša trgovina. V nadstropju bodo na voljo večji prostor za različna predavanja, izobraževanja in delavnice ter sejna soba in arhiv za delo krajevne skupnosti.

Kot napovedujejo v občinski upravi, bo stavbo predvidoma upravljala KS Brje. Občina pa si skupaj z domačo razvojno agencijo in pridelovalci prizadeva dejavnost centra zastaviti trajnostno in tako, da ne bo le muha enodnevnica. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano