Donos na slovenske obveznice pada

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice se je do popoldneva na sekundarnem trgu precej znižala. Donos na obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 pri 3,79 odstotka, kar je 0,14 odstotne točke manj kot ob začetku današnjega trgovanja.

Fotografija je simbolična Foto: Susana Vera
Fotografija je simbolična Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je tako znašal 2,28 odstotne točke.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je vse od ukrepov za krepitev stabilnosti bank konec lanskega leta in ob dveh uspešnih letošnjih zadolžitvah na mednarodnem trgu vztrajno padala in se sredi meseca znašla na najnižji ravni od vstopa v evrsko območje. V luči povečane nestabilnosti na domačem političnem prostoru, ki sledi zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića na kongresu največje vladne stranke Pozitivna Slovenija, pa se je začela spet zviševati in je presegla mejo štirih odstotkov.

Napetost je nekoliko popustila danes, ko je predsednik republike Borut Pahor po srečanju s premierko Alenko Bratušek pojasnil, da se v nastalih razmerah zavzema za predčasne volitve. Bratuškova je izrazila pripravljenost odstopiti, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem.

Politična nestabilnost velja v času, ko se slovensko gospodarstvo vendarle postopno izvija iz najhujše krize, za najbolj izrazito nevarnost za nadaljevanje gospodarskega okrevanja.

Slovenija je sicer po zagotovilih vlade z dolarsko in evrsko zadolžitvijo za letos zaključila z zadolževanjem na mednarodnih trgih. Skupaj se je zadolžila za približno 4,5 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano