Drevi v Figi Ana Pupedan

V koprskem Figa Rock Baru bo drevi ob 22. uri nastopil najslavnejši bend s Pivškega, tamkajšnja kulturna institucija posebnega pomena.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

Ana Pupedan, v kateri pevec in violinist Simon Avsec, kitarist Boštjan Požar, basist Peter Žnidaršič in bobnar Marko Doles že debeli dve desetletji prepletajo rock, folk, reggae, punk in še kaj, je studijskim albumom Anje Pupedanjü (1995), Ante prupagandni balar (1998) in nenaslovljenemu (2002) pred štirimi leti dodala Na domači brjači (2010). Na zbirki dvanajstih pesmi je tovarišija najbolj rockerska in družbenokritična doslej, ne ogne pa se niti ljubezenskim izpovedim.

Podoživlja kalvarijo s smrtjo obkroženega lovca, opazuje Arabca, ki v deželi nafte “z mrkim izrazom si sabljo ostri”, opiše veličastno smrt “blagega diktatorja” Jaserja Arafata in stopi na divji vrtiljak, na katerem brez konca in kraja raja maliganov prepolni pijanček. Najostrejše akorde in stihe bend prihrani za kritiko gnile družbi, po kateri brodi raja, ki bebavo bulji v telenovele in si privošči družinski izlet do hipermarketa, medtem ko Ana Pupedan “sredi kapitalističnega zla” išče pot k “zlati svobodi”.

Kdor se bo drevi želel pridružiti iskanju, bo za vstopnico moral odšteti osem evrov.

AG


Najbolj brano