V novi številki Primorskih novic preberite

Prve konzerve iz nove Delamarisove tovarne na Kalu pri Pivki bodo na trgu že jeseni. Tovarna je pod streho, prav zdaj nameščajo instalacije. Opremo iz izolske tovarne bodo na Kal začeli seliti junija. Ribje konzerve bodo tako jeseni po 135 letih zapustile Izolo. V Planino pa se počasi vrača normalno življenje.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Prebivalci domov v Planini, ki jih je februarja najbolj prizadela visoka voda s Planinskega polja, hitijo čistiti kleti in pritličja svojih hiš ter okolice, saj je v nedeljo, po dobrem mesecu, voda vendarle toliko odtekla, da so na suhem. V Planini so poplavljene le še tri hiše.

Dober milijon so dobesedno vrgli v smeti

Ne, naslov žal ni le besedna igra. Zato ne, ker je občine na severnem Primorskem načrtovani skupni center za odpadke v Stari Gori (RCERO) že stal 1,27 milijona evrov, včeraj pa so župani sklenili, da projekt po vrsti zapletov pokopljejo. Denar so torej vrgli v smeti, skozi okno, vstran!

Časarja policisti (še) niso našli

Robert Časar je še vedno nekje na varnem, kar podžiga številna ugibanja o tem, kje se skriva. Nazadnje je zaokrožil namig, da naj bi pobegnil v Azijo.

Vsi želijo videti Joseja Zrima

Na koprskem sodišču se je začelo sojenje, na katerem tožilstvo nekdanjemu direktorju podjetja Toncity Pacifik Investicije Andreju Grahorju očita, da je zlorabil položaj in mimo vednosti lastnikov in v nasprotju z družbeno pogodbo dve parceli Toncityja prodal podjetju Milana Mandarića. Pri tem naj bi mu pomagal tudi Viljem Orel. Oba krivdo zavračata.

Z žico ustavljala žogico na zmagovalnih poljih

Novogoriški policisti so pred dnevi, po končani preiskavi, državnemu tožilstvu ovadili Postojnčana, ki sta na elektronski ruleti prirejala izid igre na srečo. V dveh nočeh sta na takšen način priigrala približno 33.000 evrov, a so jima policisti ob aretaciji drugi del dobička zasegli.

Antični grobovi na vrtu škofije

Na vrtu koprske škofije so med arheološkimi raziskavami odkrili šest grobov s skeleti iz pozne antike, verjetno iz petega stoletja. Tako stari grobovi so v Kopru izredno redki. Izjemno je tudi odkritje grobne jame, ki je imela s kamni tlakovano dno.

Novogoriški fizik na začetku sveta

Najprej ni bilo nič. In nato se je v nepredstavljivo majhnem trenutku, drobcenem delčku sekunde po velikem poku, vesolje nenadoma razširilo. Tako pravi teorija o inflaciji, ki je bila do včeraj le ena od zamisli o nastanku sveta. Zahvaljujoč rezultatom merjenj, ki so leta potekala na južnem tečaju, je teorija zdaj blizu potrditvi. Del zgodbe, ki je vsaj tako velika kot Higgsov bozon, če ne večja, je prof. dr. Uroš Seljak, ki je hlače gulil na klopeh novogoriške gimnazije.

NR


Najbolj brano