Na Opčinah bo spet donelo: “Živjo, Pust!”

Letošnja 47. izvedba Kraškega pusta na Opčinah bo v soboto, prvega marca. To so potrdili organizatorji, potem ko so konec lanskega leta za nazaj prejeli denar iz deželnega proračuna, isto se napoveduje tudi letos. Iz Slovenije udeležbo že desetič po vrsti napoveduje voz iz Merč.

Nekatere vasi v izdelavo vse bolj dodelanih  vozov vložijo več mesecev dela Foto: Bogdan Macarol
Nekatere vasi v izdelavo vse bolj dodelanih vozov vložijo več mesecev dela Foto: Bogdan Macarol

OPČINE > Kraški pust, ki so ga prvič priredili na Opčinah pri Trstu v letu 1967, je v tem času postal največja prireditev Slovencev v Italiji. Lani si je večurni sprevod desetih alegoričnih vozov in osmih karnevalskih skupin s 1.500 nastopajočimi pustarji ogledalo približno 10.000 gledalcev.

“Potem, ko je pred leti zaradi ukinitve javnih sredstev našemu pustu celo grozila samoukinitev, smo si letos oddahnili, saj nam je dežela za konec leta obljubila 17.621 evrov. Sprva je bilo sicer predvideno le 15.000 evrov, a smo politike uspeli prepričati, da so vozovi in skupine pripravljeni posebej za ta dogodek, kar ni pogosta praksa pri drugih sosednjih pustih. Pred kratkim smo prejeli tudi 15.000 evrov za lanski pust, nekaj je primaknila še pokrajina, medtem ko nam občina Trst zadnja leta krije tehnične zahteve, kamor sodi tudi čiščenje cest, tako da se nam je računica za lani izšla,” je na sredinem sestanku z udeleženci povedal predsednik organizacijskega odbora Igor Malalan.

Medtem ko imajo tako skupine z najmanj desetimi osebami, kot tudi vozovi z največ 5,5 metrov višine in 15 metrov dolžine rok za prijavo do tretjega februarja, je udeležbo najavila že skupina iz Merč. “Čeprav naša vas šteje le sto ljudi, jih pri tem pustu sodeluje skoraj polovica in tako bo tudi letos, ko za jubilejno deseto izvedbo spet pripravljamo satiro na neko aktualno temo,” je obljubil Ivan Žiberna, predsednik Razvojnega društva Merče. “V minulih desetletjih smo gostili tudi skupine iz Povirja, Dan, Divače in celo iz Šempetra. Bili bi zelo veseli, če bi se kdo iz Slovenije poleg Merč spet opogumil in se nam pridružil. Za začetek lahko tudi letos, ko za živalske maske vseh starosti organiziramo dan prej, 28. februarja, druženje v Prosvetnem domu,” je povabil Malalan.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano