Tornado, ki je imel štiri kilometre premera

Medtem ko večina od nas pred strelami, tornadi in ekstremno burjo išče zavetje, pa obstajajo tudi posamezniki, ki besnenje narave beležijo s fotoaparati. Eden izmed njih je tudi Marko Korošec iz Žirij pri Sežani.

Marko Korošec se bo predstavil na predavanju o nevihtah s strelami Foto: Bogdan Macarol
Marko Korošec se bo predstavil na predavanju o nevihtah s strelami Foto: Bogdan Macarol

ŽIRJE > Marko Korošec, 33-letni Primorec, živi za ekstremne vremenske pojave. Od leta 2005 je zaposlen pri družbi DARS kot skrbnik Cestno-vremenskega informacijskega sistema s pisarno na Kozini, od koder s pomočjo 65 postaj nadzoruje stanje na avtocestah po celi državi in svetuje ukrepanje, od pluženja do zapor cest ali omejitev hitrosti. Poleg tega, da je v svojem poklicu dober, saj je v letu 2009 postal tudi uradni napovedovalec nevihtnih sistemov po Evropi, pogosto je tudi gost na znanstvenih konferencah, je v prostem času lovec na nevihte.

Začel je leta 2000, ko je ekstremne nevihte spremljal le po Sloveniji, nato je foto izlete postopoma razširil še na Padsko in Panonsko nižino. “Od leta 2006 odhajam vsakič maja za več tednov v osrčje ZDA, v tako imenovano Alejo tornadov. Ta slovi po najmočnejših nevihtah na svetu, s spektakularnimi strukturami nevihtnih oblakov, toče in tornadov,” je povedal. 31. maja lani je tam z razdalje 300 metrov opazoval do sedaj največji zabeležen tornado na svetu, ki je imel štiri kilometre premera in 470 kilometrov na uro izmerjene hitrosti. “Podobno kot pri vseh adrenalinskih zadevah je tudi tu varnost na prvem mestu. Ob tem, ko spremljam radarsko sliko padavin, vem tudi, kam se smem postaviti in kam ne, istočasno pa vedno proučim vse ceste za umik, tako da ničesar ne prepustim naključju,” je zagotovil.

Kot vabljeni gost Planinskega društva Sežana se bo s fotografijimi, videom in predavanjem Strele z neba predstavil v ponedeljek v Kosovelovem domu v Sežani.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano