Ukanite mačka s kančkom razuma

Pričakovanja v veselem decembru okrona prihod novega leta in že tradicionalno silvestrovanje, ki je tudi po starih običajih povezano z obloženo mizo in nazdravljanjem. Nazdravljanje se kaj hitro spremeni v veseljačenje in pijančevanje, posledice naslednji dan pa so lahko tudi zelo neprijetne. Kajti razpasel maček v glavi in počutju je lahko tudi zelo naporen. Še zlasti, ker bomo, že drugo leto zapored, morali biti znova “v pogonu” 2. januarja in bo časa za treznjenje toliko manj.

Ne glede na to, kako slabo se počutite in kakšno je vreme, pojdite na dolg sprehod Foto: Leo Caharija
Ne glede na to, kako slabo se počutite in kakšno je vreme, pojdite na dolg sprehod Foto: Leo Caharija

Slovenci smo, vsaj po gneči v trgovinah sodeč in po kupu živil ter pijač, ki se nabirajo v mnogih nakupovalnih vozičkih, tipični potrošniki. Pretiravanje s hrano in tudi s pijačo je že skoraj ustaljena značilnost.

Alkohol ne odplakne tegob

Krizi navkljub večina skuša zbrati toliko prihranjenih evrov, da bo miza malce bogatejša od tiste na običajne dni. Tudi glede alkoholnih pijač, saj naj bi po nekem nenapisanem pravilu na Silvestra odplaknili vstran stare skrbi in odmislili stiske, žalost, mnogi tudi osamljenost in negotovost.

Morda bo prav zato letos nekoliko več popivanja, saj so mnogi vse bolj zlovoljni, v vse večji stiski in tudi strahu pred ne preveč obetajočim jutri. Kriza in stiska pa, kot opozarjajo psihologi, lahko samo še spodbudita potrebo po begu v omamo, tudi alkoholno. In, kar prav tako ni nepomembno, alkohol in alkoholne pijače so cenejše od zdravih sadnih sokov in brezalkoholnih napitkov.

Čutila nas lahko zavedejo

Znano je, da dobrote okušamo z vsemi čutili, najprej z očmi in vonjem. Ob tem pa nas čuti lahko pošteno prevarajo - oči in nos narekujeta in si želita krepko več, kot zmorejo sprejeti in brez težav prebaviti in predelati želodec, ledvica, žolčnik, črevesje ...

Zdravi ljudje jo, kadar pretiravajo s hrano in pijačo, povečini odnesejo z napetostjo, slabim počutjem, glavobolom, zaprtjem, težavami z želodčno kislino, slabostjo in bruhanjem.

Kronični bolniki pa, ki prekršijo vse dobre nasvete o tem, kaj zaradi bolezni smejo in česa ne smejo pojesti in popiti, imajo lahko tudi zelo hude težave. Pa naj gre za povišan krvni tlak, težave s srcem, putiko (protin) ali celo za resne zaplete, ki jih privedejo v bolnišnico.

Po veseljačenju - čiščenje

Zdravi ljudje, ki so se vdali pretiravanju, naj dan po praznovanju namenijo temeljitemu čiščenju organizma. Če zmorejo, naj naslednji dan pijejo le velike količine navadne in mineralne vode, obogatene s sveže stisnjenim limoninimi in pomarančnim sokom.

Z vodo spiramo iz organizma nakopičene maščobe in druge škodljive snovi zaradi težko prebavljive hrane in prevelikih količin popitega alkohola. Tudi zdravniki zdravim ljudem svetujejo, naj dan po veseljačenju uživajo veliko navadne vode, sveže in kuhane zelenjave ter sadja. Ob tem je treba dan nameniti tudi gibanju na svežem zraku, ne glede na to, kako bolita glava in želodec.

Pri ljudeh, ki jih pesti maček zaradi pijančevanja, se pojavi dehidriranost. Zato je nujno pitje velikih količin navadne vode. Če maček spremlja tudi bruhanje, je pitje vode ali neoslajenega čaja obvezno. Pomaga tudi pitje mineralne vode, še zlasti, če je pivec izčrpan zaradi bruhanja in mu je slabo.

Veselje s kančkom pameti

Kako preprečiti, da se človeka polasti maček? Prvi in poglavitni nasvet je, seveda, da popije le toliko, kot prenese, da ne pretirava z alkoholom, da nikakor ne meša več vrst alkoholnih pijač.

Nikoli ne pijte alkohola na prazen želodec. Ob vsakem kozarcu alkohola naj bi popili vsaj kozarec, še bolje pa dva vode. Med pitjem alkohola jejte prigrizke, najbolje koščke navadnega kruha. Ob veliki količini popitega alkohola so jetra nenehno preobremenjena. Najblažja reakcija organizma je slabo počutje in upočasnitev mentalnih funkcij. Poleg jeter trpi tudi žolčnik, zato bolečine v žolčniku niso redkost in so resen opomin, da si je pivec krepko škodil.

Pretirano popivanje botruje neodgovornim dejanjem in pretiranemu pogumu - divjanju z avtomobilom, pretiravanju na smučarskih progah, drznemu odhodu v hribe po poteh, namenjenih izkušenim hribolazcem s primerno fizično kondicijo.

Alkoholu, maščobam in težki hrani naj se izogibajo ljudje, ki redno uživajo zdravila zaradi kakšne kronične bolezni. Zdravila morajo jemati skladno z navodili, odmerkov ne smejo prilagajati na lastno pest zato, da bi lahko na praznični dan več pojedli in popili.

Ne dovolite si mačka

Že zaradi prenajedanja smo kasneje zelo utrujeni, zaradi pijančevanja pa se pojavi maček. Spremljajo ga neznosen glavobol, bruhanje, občutljivost na dnevno svetlobo, izsušena usta in grlo, splošna slabost, lahko pride celo do zastrupitve z alkoholom, ko je nujno izpiranje želodca na urgenci.

Vse to lahko preprečite že, če ne pretiravate s pijančevanjem. Da pa bi vendarle lahko nazdravljali in spili malce več kot običajno, upoštevajte nekaj temeljnih nasvetov. Slednji med drugim velevajo, da nikoli ne pijte na prazen želodec, temveč le na “dobro podlago” (hrano). Nikoli ne mešajte alkoholnih pijač med seboj, ostanite ves večer zvesti le eni vrsti pijače. Na vsak kozarec popitega alkohola spijte dva kozarca navadne vode, med nazdravljanjem pa grizljajte kruh in slane prigrizke. Če začutite, da ste popili preveč, prenehajte in pijte le še navadno vodo.

Pred spanjem popijte velik kozarec vode in vzemite aspirin. Zjutraj, po veseljačenju, takoj popijte kozarec mineralne vode z iztisnjenim sokom limone in nekaj zatem pojejte eno ali dve zreli banani. Glavobol preženite z aspirinom, nato pa odidite na dolg sprehod po svežem zraku, četudi vam je slabo, imate glavobol in niste za nobeno rabo. JA


Najbolj brano