Število žrtev napadov v Volgogradu naraslo

Število žrtev dveh samomorilskih bombnih napadov v ruskem mestu Volgograd se je povzpelo na 34, potem ko so poškodbam podlegle še tri osebe, je sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Umrla je še ena žrtev nedeljskega napada na železniški postaji ter dve žrtvi ponedeljkove eksplozije na avtobusu.

Fotografija je simbolična Foto: Saša Dragoš
Fotografija je simbolična Foto: Saša Dragoš

MOSKVA > Število smrtnih žrtev prvega napada, za katerim naj bi stala samomorilska napadalka, se je tako zvišalo na 18, medtem ko je v napadu na avtobusu umrlo 16 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Volgogradu so se danes že začeli pogrebi žrtev napadov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po drugem samomorilskem napadu v Volgogradu v dveh dneh odredil okrepitev varnostnih ukrepov po vsej državi. Javno o tragediji še ni govoril, številni pa v pričakovanju morebitne napovedi novih ukrepov čakajo na njegov novoletni nagovor ob polnoči.

V Volgogradu za dodatno varnost po napadih skrbi več kot 5000 pripadnikov varnostnih sil, ki preverjajo promet in javna prevozna sredstva. Kot so pojasnile lokalne oblasti, so vpoklicali največje možno število policistov in vojakov. Aretirali so 87 ljudi, ki so se bodisi upirali policiji ali pa niso imeli ustreznih dokumentov.

Napada sta povečala zaskrbljenost pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo v ruskem Sočiju. Igre se bodo začele 7. februarja.

Odgovornosti za napada ni prevzel še nihče, ruske oblasti pa bodo krivca po vsej verjetnosti iskale v regiji Severnega Kavkaza, kjer se islamisti že leta borijo proti ruskim varnostnim silam. Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence že pozval, naj bodo dejavni v času olimpijskih iger.

STA


Najbolj brano