Predsodki so bili neupravičeni

Čeprav se je slovenska rokometna kolonija poleti v Belorusijo podala z veliko mero skepticizma, so polletne izkušnje iz nekdanje sovjetske republike večinoma pozitivne. Dean Bombač, ki se trenutno z reprezentanco pripravlja v Zrečah, ne obžaluje svojega podpisa dveletne pogodbe z Dinamom iz Minska.

Dean Bombač je bil v zadnjih sezonah organizator igre koprskega Cimosa, sedaj pa vodi igro Dinama Minsk   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dean Bombač je bil v zadnjih sezonah organizator igre koprskega Cimosa, sedaj pa vodi igro Dinama Minsk  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Zbiral sem različne informacije o Belorusiji, a me je bilo pred odhodom vseeno nekoliko strah, saj sem se prvič podal v tuji klub, poleg tega pa še v relativno neznano deželo. A moram priznati, da so bili naši predsodki neupravičeni. Minsk je odlično mesto. Takšnega v Sloveniji ni, če seveda izvzamem Koper,” je ob enotedenskem predbožičnem obisku Kopra dejal Dean Bombač. Po 10. juliju, ko je odšel v Belorusijo, je bila to njegova prva vrnitev v rojstni kraj. Zadnje dneve v letošnjem letu je preživel na pripravah slovenske reprezentance, ki bo že 2. januarja v okviru kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo gostovala v Luksemburgu.

Odločitev za Dinamo iz Minska, ki ima v tamkajšnjem rokometu podoben položaj kot Celje PL v slovenskem, je olajšalo dejstvo, da to moštvo vodi Boris Denič, ki ga Bombač pozna že iz reprezentance. Maja, ko se je njegov prejšnji klub, RK Cimos Koper, dokončno potopil, je bila to finančno najboljša ponudba. Bombač živi v centru dvomilijonskega Minska, zgolj pet minut od dvorane, njegovega delovnega mesta. “Mesto je urejeno in čisto ter ima veliko parkov. Seveda je kultura drugačna, ljudje so bolj hladni kot pri nas, a je vse super,” prve vtise o Belorusiji podaja 24-letni Bombač. Na odlično počutje zagotovo vpliva tudi septembrsko rojstvo otroka.

Tudi z dogajanjem v rokometu je zadovoljen. “Igram veliko, Deničev sistem poznam, nekoliko me moti le pomanjkanje močnih tekem. Glavni cilj, uvrstitev v ligo prvakov, smo izpolnili, domača liga pa je šibka. Le dvoboji z Brestom in Ska Minskom imajo pravi tekmovalni naboj, ostale ekipe pa so bistveno slabše,” pojasnjuje koprski organizator igre. V beloruskem prvenstvu je Dinamo nanizal enajst zmag brez poraza.

V ligi prvakov Dinamo Minsk igra v skupini C, ki je z naskokom najtežja. Ob Barceloni so v njej še Pariz, ki je z arabskimi petrodolarji napovedal napad na evropski vrh, in oba skopska kluba, Metalurg in Vardar, medtem ko je švicarski Thun popoln avtsajder. “Ker sem že prej igral v Skopju, vem, kaj se tam dogaja - marsikaj! To je zdaj evropska uspešnica, tam je skoraj nemogoče zmagati. A za napredovanje bomo morali prav v gosteh premagati Vardarja.”

To bo že prvi februarski dvoboj po reprezentančnem januarju, v katerem bo evropsko prvenstvo in predkvalifikacije za SP. Dinamo Minsk ima po prvem delu lige prvakov dve zmagi in bo moral za napredovanje v osmino finala zmagati na vseh treh preostalih tekmah. Bombač, ki je doslej na sedmih tekmah dosegel skupno 16 zadetkov, pravi, da so se v klubu že sprijaznili s tem, da je v tako težki skupini težko napredovati, v naslednji sezoni pa naj bi bila uvrstitev v osmino finala nuja. Beloruska oligarhija precej denarja vlaga v šport, tudi v rokomet. Novi sponzor naj bi v naslednjem mesecu odkupil klub, spremenil ime in začel graditi novo dvorano za 4000 gledalcev.

Njihov dosedanji domicil je večnamenska dvorana, ki sprejme prav tako 4000 ljudi, a na tekmah domačega DP nikoli ni polna. Posebno doživetje je bil dvoboj z Barcelono (Dinamo je izgubil s 25:35, Bombač se je poškodoval že v prvem polčasu), ki je potekal v veliki hokejski dvorani in je privabil rekordnih 15.000 gledalcev. Med njimi pa ni bilo Aleksandra Lukašenka, beloruskega predsednika in samodržca, zaradi katerega Belorusijo označujemo za poslednjo evropsko diktaturo. “Sam ne čutim neke represije. Je pa res, da ko Lukašenko in njegovo spremstvo vozijo po ulicah, policija za pol ure zaustavi ves promet.”

Dean Bombač je v sedmih tekmah lige prvakov dosegel 16 golov. Dinamo je na petem mestu skupine C s štirimi točkami.

V Minsku je sicer številna slovenska kolonija. Njegovi soigralci so še Uroš Bundalo, ki je zadnji dve sezoni igral za Cimos, David Miklavčič, hrvaško krilo Ivan Ninčević, Damir Doborac, s katerim je Bombač igral tudi v dresu Cimosa, nato pa še Denis Rutenka, brat slovitega Sergeja Rutenke, Španec Aguirrezabalaga Garcia in še nekaj beloruskih reprezentantov, ki so v kvalifikacijah za EP izločili prav Slovenijo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano