Zares jih bodo lovili šele februarja

Na Darsu še nimajo podatkov, koliko novih vinjet za tovorne kombije so prodali od 1. decembra, o kakšnih posebnih težavah pa s prodajnih mest ne poročajo. Ker stara vinjeta velja do konca januarja, bodo prekrškarje brez veljavne vinjete začeli zares loviti šele februarja. Letos pa so jih ujeli več kot 40.000.

Prodaja novih letnih vinjet se najbolj poveča proti koncu januarja, ko prenehajo veljati lanske Foto: STA
Prodaja novih letnih vinjet se najbolj poveča proti koncu januarja, ko prenehajo veljati lanske Foto: STA

LJUBLJANA > Darsovi cestninski nadzorniki so od 1. januarja do 8. decembra na naših avtocestah odkrili 39.147 voznikov, ki so vozili brez veljavne vinjete, v drugem tednu decembra še 539 in v tretjem novih 842.

Od srede dalje bosta pri nas veljala dva druga cestninska razreda. V 2A razred bodo sodila vsa vozila, ki so označena kot osebna vozila, vključno z vsemi terenci, enoprostorci in pick upi ter vsa bivalna vozila. V 2B razred pa bodo sodila vsa vozila, ki so označena kot lahka gospodarska vozila, kombiji, dostavna vozila ali kamioneti. Letna vinjeta za razred 2A bo stala 110 evrov, kolikor bo stala tudi vinjeta za osebna vozila, vinjeta za razred 2B pa 220 evrov.

Brez zadnjih devetih dni iztekajočega se meseca in leta so jih tako kaznovali skupno 40.528.

Večino kršiteljev predstavljajo tuji vozniki, ki imajo za svoje početje pripravljene različne izgovore. Najpogosteje trdijo, da vinjete niso mogli nikjer kupiti in da niso vedeli, da je obvezna. Darsovi nadzorniki imajo zanje pripravljene fotografije informativnih tabel in prodajnih mest na cestah, po katerih so vstopili v Slovenijo.

Dars prodaja vinjete na Škofijah, Fernetičih, Šentilju, Gruškovju in Obrežju, vinjete pa prodajajo vse obmejne Kompasove prodajalne in bencinski servisi. Nadzorniki postavijo kontrolno točko za vsaj enim prodajnim mestom. Sicer pa Darsovi delavci še ugotavljajo, da tuji kršitelji pripeljejo k nam iz Avstrije že brez avstrijske vinjete, kar pomeni, da preprosto preskušajo srečo.

Kako se je prijela nova vinjeta za tovorne kombije (cestninski razred 2B), ki stane 220 (letna), 80 (mesečna) in 40 evrov (tedenska), na Darsu še ne vedo, ker jim morajo prodajalci poročati o prodaji šele sredi januarja.

Med tujci so do našega sistema plačila cestnine najbolj ignorantski Italijani, sledijo jim Romuni, Nemci, šele na četrtem mestu so domači vozniki, sledijo Avstrijci, Hrvati, Francozi, Bolgari, Švicarji, Turki, Bosanci …

Niso pa od prodajalcev dobili nobenih obvestil o posebnih težavah.

Ker ima večina tovornih kombijev na vetrobranskih steklih letošnjo vinjeto za osebna vozila, so Darsovi nadzorniki doslej kaznovali le nekaj voznikov s tovornimi kombiji, nekaj pa so jih opozorili in zahtevali, naj kupijo novo vinjeto. Prave kršitelje bodo tako lahko odkrivali šele februarja, ko se bo iztekla veljavnost vinjet za leto 2013. DANIJEL CEK


Najbolj brano