Schumacher še vedno v kritičnem stanju

Nekdanji svetovni prvak formule 1 Michael Schumacher je dan po nesreči na smučišču v Meribelu še vedno v kritičnem stanju. Informacije iz bolnišnice v Grenoblu, kjer sedemkratnega svetovnega prvaka zdravijo, so skope, danes so zdravniki sicer sklicali novinarsko konferenco, več naj bi bilo znano v torek.

 Zdravstveno stanje Michaela Schumacherja je zaradi močnega udarca z glavo v skalo še vedno kritično
Zdravstveno stanje Michaela Schumacherja je zaradi močnega udarca z glavo v skalo še vedno kritično 

GRENOBLE Michael Schumacher je imel hudo nesrečo in njegovo stanje je kritično. Lahko rečemo, da se bori za življenje. Težko povemo, kakšna bo njegova prihodnost. Zdravniki se trudimo in smo, tako kot njegova družina, stalno ob njem. Po nesreči so ga nemudoma pripeljali v bolnišnico in operirali. Poudariti moram, da je čelada ublažila udarec in brez nje Schumacherja danes ne bi bilo več tu,” je dejal zdravnik Stephane Chabarde.

Nesreča na smučišču Meribel v francoskih Alpah je pretresla svet formule 1, dirkaško sceno, pa tudi športni svet nasploh. Z dobrimi željami in izrazi spodbude so se odzvali številni Schumacherjevi nekdanji sotekmovalci, nemški športniki, tudi kanclerka Angela Merkel je nekdanjemu šampionu želela vse najboljše v bitki, ki bo precej težja od vseh na stezah formule 1. “Upam, tako kot milijoni Nemcev, da bo dobro okreval. Njemu, njegovi družini in vsem bližnjim v teh težkih trenutkih želim veliko moči in enotnosti,” je dejala kanclerka.

Zadnje informacije o zdravstvenem stanju so iz grenobelske bolnišnice sporočili danes dopoldne. Popoldne novic ni bilo, naslednje obvestilo za javnost - v Francijo že prihajajo tudi njegovi navijači - naj bi sledilo v torek dopoldne. Schumacher je po zadnjih podatkih še vedno v umetni komi, njegovo zdravstveno stanje pa je zaradi močnega udarca v glavo, poškodb možganov in možganskih krvavitev še vedno kritično.

Zdravniki so pri pojasnjevanju zdravstvenega stanja nekdanjega dirkača dejali, da je bil Schumacher ob prihodu v bolnišnico pri zavesti, a zelo zmeden, telo pa se je nenadzorovano odzivalo. Pozneje pa se je njegovo stanje zelo poslabšalo. Ves čas so ob njem žena Corinna in oba otroka (njegov 14-letni sin je bil ob nesreči poleg njega na smučišču), v Grenoble so prišli tudi številni nekdanji kolegi iz ekip formule 1 ter prijatelji, pa tudi njegov osebni zdravnik iz Nemčije Johannes Peil.

Sedemkratni svetovni prvak formule 1 Michael Schumacher bo čez nekaj dni, 3. januarja, dopolnil 45 let. Kariero v formuli 1 je drugič in dokončno končal novembra lani, ko je v Austinu odpeljal zadnjo dirko za Mercedes. Za nemško ekipo je vozil v letih 2010 do 2012, a ni več dosegal uspehov, kakršnih je bil vajen v prvem, precej bogatejšem delu svoje kariere. Čeprav ga je v zadnjih sezonah mlajši rojak Sebastian Vettel začel resno loviti na vseh področjih (od letos ima že tri naslove svetovnega prvaka), pa ima Schumi še vedno v rokah večino rekordov v formuli 1. Po številu zmag ga bodo tekmeci še dolgo gledali v hrbet (ima jih 91), na stopničkah je bil 155-krat, ima 68 najboljših startnih položajev ...

Kariero formule 1 je začel v ekipi Jordan leta 1991, a že po eni dirki se je preselil k Benettonu. S to ekipo je dosegel prvo zmago (leta 1992 v Spaju) in prvi naslov prvaka leta 1994, dosežek je ponovil še leto pozneje. Od leta 1996 je bil član Ferrarija in največ uspehov je povezanih prva z ekipo iz Maranella. Še petkrat je postal svetovni prvak, prvič leta 2000, takrat je prekinil kar 21 let dolgo sušo rdečih pri naslovih prvaka med dirkači. Dobil je še naslednje štiri sezone formule 1, leta 2004 je za svoj skupno sedmi in zadnji naslov prvaka dobil kar 13 dirk od 18. Leta 2006 je naznanil konec kariere, toda po treh letih premora se je spet vrnil v hitri cirkus.

A vsi dirkaški dosežki in vozniško znanje mu niso pomagali pri nedeljski nesreči, ki ga je doletela na neurejenem smučišču. Zdravniške ocene pravijo, da je padel pri veliki hitrosti, nato pa z glavo udaril v kamen. Udarec je sicer delno ublažila čelada, a so posledice vseeno zelo hude.

Odzivi na Schumacherjevo nesrečo so bili hitri in enotni. Vsi, tako prijatelji kot “sovražniki” iz dirkaških let, so nesrečnemu Schumacherju zaželeli hitro okrevanje. Med prvimi Brazilec Felipe Massa, Schumacherjev dolgoletni moštveni sotekmovalec pri Ferrariju, ki je zapisal, da moli zanj; podoben je bil odziv Britanca Damona Hilla, s katerim sta v aktivnih dirkaških letih veljala za zagrizena tekmeca in za nezdružljiva izven dirkališč. Tudi aktualni svetovni prvak, Schumacherjev naslednik Sebastian Vettel, je zapisal, da je bil ob novici šokiran, nato pa dodal, da Schumacherja zdaj čaka najtežja dirka v življenju. “Zmagal boš,” je zapisal Vettel. Dobre želje in besede spodbude dežujejo z vseh strani, odzvali so se tudi politiki, predvsem v Nemčiji, kjer težko verjamejo, da se je njihovemu Schumiju lahko zgodilo kaj tako hudega. Na svojega Schumacherja, čeprav že dolgo ne živi več v Nemčiji, so se takoj spomnili tudi v rojstnem kraju Kerpnu. “Vedno je iskal hitrost in izzive. A bil je tudi borec, morda ga bo to zdaj rešilo. Čeprav ne živi več pri nas, je v srcu še vedno Kerpenčan,” je dejala županja Marlies Sieburg.

“Radi bi se zahvalili zdravnikom, ki delajo vse, kar znajo, da bi pomagali Michaelu. Obenem pa se zahvaljujemo tudi vsem, ki ste nam izrazili želje po okrevanju,” je sporočila Schumacherjeva žena Corinna.

STA


Najbolj brano