Predsednik Balinarske zveze Slovenije Sandi Kofol: Koper bo odličen gostitelj

V zadnjih dneh koledarskega leta, ki so namenjeni ocenjevanju uspehov v minulih dvanajstih mesecih, se slovenski balinarji lahko upravičeno veselijo letošnjih uspehov na mednarodni sceni.

Predsednik balinarske zveze Sandi Kofol Foto: Simon Maljevac
Predsednik balinarske zveze Sandi Kofol Foto: Simon Maljevac

RENČE > “Sezona je bila vrhunska, morda celo najboljša v zgodovini slovenskega balinanja. Naši reprezentanti in reprezentantke v članskih in mladinskih kategorijah so na največjih mednarodnih tekmovanjih dosegli izjemne rezultate, tako da se lahko pohvalimo s številnimi odličji s svetovnih in evropskih prvenstev ter sredozemskih iger,” je v pogovoru za PN pojasnil predsednik Balinarske zveze Slovenije, Renčan Sandi Kofol, ki je v zadnjem letu in pol prinesel svež veter v delovanje krovne balinarske organizacije.

Evropsko prvenstvo v balinanju bo gostil Koper.

> Kdaj bodo tudi slovenski klubi mešali štrene evropskim tekmecem?

“Klubska scena trenutno ni na najvišji ravni. Upam, da se bo v naslednjih letih obrnilo na bolje, saj so se pri nekaterih klubih bistveno bolj začeli ukvarjati z mladimi balinarji, kar bo zagotovo obrodilo sadove. Verjamem, da bodo rezultati dobrega dela vidni tudi na mednarodnih tekmovanjih za dečke in mladince.”

> Kaj je po vašem mnenju glavnih razlog za prevlado primorskih predstavnikov v superligi?

“Ravno nekateri primorski klubi, med katerimi bi izpostavil sežansko Skalo, veliko truda vlagajo v delo z mladimi, zato njihov primat v mladinskih kategorijah ni presenetljiv. Kakovost sicer še ni na ravni najboljših francoskih, hrvaških in italijanskih balinarjev, vendar pa upi iz sezone v sezono napredujejo. Pri članih sta bila v letošnjem letu v ospredju Hrast in Luka Koper.”

> Ste kot član izvršnega odbora mednarodne zveze FIB že predlagali kakšne spremembe?

“Že na prvem sestanku izvršnega odbora smo dosegli določene spremembe v evropskem pokalu, ki v lanski sezoni ni bil ustrezno organiziran. Ravno tako bomo skušali povečati vlaganja v marketing. Vodstvo mednarodne balinarske zveze je še vedno dokaj zadržano glede sprememb, vendar bomo vztrajali in skušali korenito spremeniti in izboljšati stanje.”

> Lahko v tem trenutku že potrdite, da bo Koper septembra 2014 gostil evropsko člansko prvenstvo?

“Manjka samo še potrditev Območne balinarske zveze Koper, ki jo pričakujemo do konca koledarskega leta. Če bo vse potekalo po načrtu, bomo že v začetku januarja stopili v akcijo in začeli s pripravami na evropsko prvenstvo. Od države ne bomo dobili večje finančne pomoči, zato bo potrebno k projektu privabiti številne sponzorje. Že pred prvenstvom bomo skušali po Sloveniji pripraviti nekaj dogodkov, s katerimi bi septembra v Koper privabili čim več športnih navdušencev in napolnili tribune.”

> Ima Koper ustrezno infrastrukturo za uspešno organizacijo prvenstva?

“Prvenstvo bomo organizirali v balinarski dvorani Luke Koper, predtekmovalni del naj bi potekal tudi v dvorani na Markovcu. Glede namestitve ne pričakujem večjih težav, glede na odlično lokacijo pa lahko pričakujemo številne goste iz Hrvaške, Italije in Francije. Prepričan sem, da bo Koper odličen gostitelj ter da bo prvenstvo dobro organizirano.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano