Vse o rastlinah in ribah

Sredi oktobra smo učenci 6.b in 6.a razreda OŠ Antona Šibelja-Stjenka Komen imeli naravoslovni dan.

Štanjelski šestošolci med sprehodom po ribiški poti
Štanjelski šestošolci med sprehodom po ribiški poti 

KOMEN >Šestošolci smo odšli v Nabrežino, kjer smo si v kulturnem domu najprej ogledali razstavo. Etnologinja Jasna nas je lepo sprejela in nas popeljala skozi razstavljene predmete in fotografije. Povedala nam je vse o ribištvu v Tržaškem zalivu. Videli smo ribiške pripomočke, čupo, leščurja in veliko zanimivosti.

Naučili smo se ogromno stvari: kako se je lovilo tune, kakšne pripomočke so pri tem uporabljali, kako so privabili tune in kako so si dajali opozorila. Videli smo les, iz katerega so izdelovali določene pripomočke. Po koncu razstave smo odšli z gospodom Zvonkom Legišo na sprehod skozi Nabrežino.

Odpeljal nas je k ribiški poti in nas vodil po njej. Prišli smo do železnice, kjer nam je med drugim povedal, da je bila železnica v preteklosti zelo pomembna, saj je v Nabrežino dnevno prihajalo na delo nekaj tisoč ljudi. Nekaj časa smo hodili po griču in prišli do Oljščice, od koder je najlepši razgled na morje. Spoznali smo tamkajšnje rastline, zvedeli, zakaj se gojeni žajbelj razlikuje od tega, ki raste v naravi, spoznali srčasto ovijalko z bodičastimi listi ... Zvonko Legiša nam je razložil, da ptice v kljunih nosijo plodove in jih spustijo, nato pa iz njih začnejo rasti nove rastline ... in še ogromno stvari.

Na koncu sta ravnateljica naše šole in gospod Zvonko recitirala zadnjo kitico Grudnove pesmi Sinku.

Tako se je zaključil prvi del naravoslovnega dne. V nadaljevanju pa smo si ogledali še izvir Timave v Štivanu.

Učenke in učenec 6.bPodužnične šole Štanjel


Najbolj brano