Pikalo vztraja, da mora UP vrniti 441.000 evrov

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od Univerze na Primorskem (UP) zahteva vračilo 441.750 evrov investicijskih sredstev za gradnjo kampusa. Rektor UP Dragan Marušič ponavlja, da je podedoval zatečeno stanje in da so že s prejšnjima ministroma dosegli dogovor o prenosu sredstev. Minister Jernej Pikalo pa vztraja, da mora UP denar vrniti.

Marušič je ob navedbah v anonimki prepričan, da “je bila vsem skupaj vržena kost, da bi jo glodali in glodali, in se pozabili vprašati, kdo je pojedel meso”. Dodal je, da “se za našim hrbtom že peče nova krača - razdelitev finančnih sredstev med Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Marušič je ob navedbah v anonimki prepričan, da “je bila vsem skupaj vržena kost, da bi jo glodali in glodali, in se pozabili vprašati, kdo je pojedel meso”. Dodal je, da “se za našim hrbtom že peče nova krača - razdelitev finančnih sredstev med Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, PIRAN > Po navedbah anonimke o domnevnih nepravilnostih na UP v času mandata rektorja Dragana Marušiča, ki je prejšnji teden prišla v javnost, naj bi inšpekcija ministrstva za izobraževanje ugotovila nenamensko trošenje proračunskega denarja za naložbe v višini 441.750 evrov. Po poročanju medijev so z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zahtevek za vračilo denarja univerzi poslali 26. aprila, rok za vračilo pa se je iztekel 14. junija.

Na zahtevek ministrstva so na univerzi po nekaj dneh odgovorili s šest strani dolgim odgovorom, v katerem so zavrnili po njihovem mnenju neutemeljen zahtevek, vendar do danes niso prejeli odgovora ministrstva. Marušič je tudi sam ministra Pikala ob njegovem nedavnem obisku v Kopru pozval, naj ministrstvo pošlje ekipo na UP, da soočijo argumente, vendar po več kot mesecu dni ni bilo še nikogar.

Marušič: Podedoval sem utopični projekt

Marušič, ki je nedavnem pogovoru v zvezi z avansiranjem denarja za neizvedena dela na kampusu Livade s prstom pokazal na prejšnje vodstvo, je v današnji izjavi za medije ocenil, da je v zvezi s kampusoma Livade in Sonce podedoval “utopični projekt”.

Glede sedanjega zahtevka ministrstva je pojasnil, da ob njegovem nastopu funkcije decembra 2011 niso želeli plačati gradbenih del, ki niso bila izvedena. Tako s tedanjim ministrom Igorjem Lukšičem kot z njegovim naslednikom Žigo Turkom pa so nato dosegli dogovor o prenosu sredstev v naslednje leto, “zdaj pa nekateri na novem ministrstvu, nova ekipa, menijo, da bi morala univerza ta sredstva ministrstvu vrniti”.

V anonimki omenjajo tudi nepravilnosti v zvezi s kampusom Sonce, za kar bi morala UP po navedbah anonimke vrniti še dodatna dva milijona evrov investicijskega denarja. Marušič o tovrstnem zahtevku ni obveščen, je pa v zvezi s 3,5 milijona evrov težko pogodbo o projektiranju kampusa dosegel, da so univerzi in ministrstvu “rešili” milijon evrov, potem ko so projektanti od prejšnjega vodstva UP že dobili poltretji milijon evrov.

Marušič: Pozabili so se vprašati, kdo je pojedel meso

Marušič je ob navedbah v anonimki prepričan, da “je bila vsem skupaj vržena kost, da bi jo glodali in glodali, in se pozabili vprašati, kdo je pojedel meso”. Dodal je, da “se za našim hrbtom že peče nova krača - razdelitev finančnih sredstev med univerze v novem zakonu o visokem šolstvu”.

Pikalo: Denar je treba vrniti

Šolski minister Jernej Pikalo pa je ob robu današnjega obiska Pirana poudaril, da je zanje zadeva jasna: “Denar je treba vrniti.”

Pojasnil je, da so se odločili tudi za posebno zunanjo revizijo, ki naj preveri navedbe iz anonimke. “Nespodobno je, če kar koli iz tiste anonimke drži, da se na ta način ravna z davkoplačevalskim denarjem,” je izpostavil minister. Dodal je, da bodo morebitno neprimerno porabo davkoplačevalskega denarja tudi sankcionirali. Revizija naj bi po njegovem vedenju trajala dober mesec dni.

O morebitnih sankcijah za konkretne odgovorne osebe je Pikalo poudaril, da je univerza avtonomna in da bo morala v tem primeru sama izpeljati notranje postopke. Dodal je še, da obstajajo tudi drugi organi, kot sta policija in Nacionalni preiskovalni urad, katerim so odstopili anonimko.

STA


Najbolj brano