Milijarda dolarjev za nove podjetniške zamisli

S konferenco Coinvest, ki so jo že drugo leto zapored pripravili v Novi Gorici, želijo povezati slovenska start up podjetja s tujimi investitorji. Na konferenco je bilo prijavljenih 75 projektov iz šestih držav, med katerimi so jih izbrali 32, ki so za investitorje najbolj zanimivi.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Približno 20 investitorjev je prišlo iz več kot desetih držav.

Investitorji so prišli predvsem iz tujih skladov tveganega kapitala, nekaj pa je tudi tujih poslovnih angelov, za nove podjetniške zamisli pa so pripravljeni vložiti približno milijardo dolarjev, je po uvodnem delu konference povedal vodja investicijske konference Aleš Pustovrh. Med letošnjimi investitorji je bilo tudi nekaj slovenskih.

“Za investitorje so načeloma najbolj zanimivi tisti projekti, ki že imajo neko prodajo, zato je bil to ključen kriterij pri izboru projektov. Z njimi smo nato delali intenzivno zadnji mesec dni, povedali pa smo jim, kako se morajo predstaviti, da bodo najbolj zanimivi za tuje investitorje,” je še dejal Pustovrh.

Letos dva nagrajenca

Lanska poslovna konferenca, za katero je bilo precej manj zanimanja, je pripeljala do pogovorov treh slovenskih podjetij s potencialnimi tujimi investitorji.

Letošnja nagrajenca sta dva, nagrado 10.000 evrov si bosta razdelili podjetji Fieldo ikt. za projekt vzpostavljanja povezav med nogometaši, trenerji in klubi ter MESSI life sciences, ki se ukvarja z razvijanjem medicinske opreme. “Nagrada je bolj motivacija za dobro delo, naš cilj pa je povezati na konferenci predstavljene projekte z novimi investitorji,” je še povedal Pustovrh.

Na letošnji investicijski konferenci Coinvest so sodelovala predvsem podjetja, ki delujejo na področju visokih tehnologij in ustvarjajo visoko dodano vrednost. Veliko teh podjetij je bilo tudi start up podjetij in so uspešna tudi v tujini, je na novinarski konferenci povedala Maja Tomanič Vidovič iz Slovenskega podjetniškega sklada. Sklad sicer tudi daje finančne spodbude perspektivnim slovenskim podjetjem, v prihodnje pa naj bi bili takih spodbud deležni tudi študenti z dobrimi idejami, ki vidijo svojo prihodnost in priložnost v podjetništvu.

V zadnjih šestih letih pomagali 780 podjetjem

“Organizatorji imajo težko nalogo, da na konferenci povežejo podjetnike z investitorji. Za to pa potrebujejo dobre produkte in projekte,” je dejal Matej Rus iz Start up Slovenija. V zadnjih šestih letih od začetka tekmovanj start up podjetij je dobilo finančne spodbude ali drugačne oblike pomoči 780 podjetij.

“Razvijamo še naprej nove možnosti, nove oblike za spodbujanja start up podjetij, ki bodo še bolj spodbudile razvojne možnosti teh podjetij,” je še dejala Tomanič Vidovičeva.

Investicijsko konferenco Coinvest je pripravil Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Slovenskim podjetniškim skladom in Iniciativo Start:up Slovenija. Do odločitve za organizacijo te konference na Goriškem pa je prišlo na pobudo novogoriške občine, ki je prepoznala priložnost razvoja visokotehnoloških podjetij na tem območju.

STA


Najbolj brano