Sežana ima najlepše mestno jedro

Sežana ima najlepše mestno jedro, Nova Gorica je najbolj urejena - tako je ocenila državna komisija v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna. Rezultate si razglasili na včerajšnji prireditvi v okviru Dnevov slovenskega turizma v Podčetrtku.

Sežana ima najlepše mestno jedro, je ocenila državna komisija v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna  Foto: Lea Kalc Furlanič
Sežana ima najlepše mestno jedro, je ocenila državna komisija v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna  Foto: Lea Kalc Furlanič

PODČETRTEK > Med večjimi mesti je sicer na prvem mestu Ljubljana, sledita Velenje in Maribor. Pri srednjih mestih je po oceni državne komisije najbolj urejena Nova Gorica, pred Kamnikom in Slovenj Gradcem. Pri manjših mestih je slavila Črna na Koroškem, ki ji sledita Cerklje na Gorenjskem in Ormož.

Pri turističnih krajih je največ točk zbral Bohinj, pred Portorožem in Bledom, pri zdraviliških krajih pa Rogaška Slatina pred Šmarješkimi toplicami in Zrečami. Najvišje priznanje med izletniškimi kraji je pripadlo Olimju, drugo Kostanjevici na Krki in tretje Ribnici na Pohorju. Z nazivom najlepšega kampa se ponaša Kamp Bled pred Kampom Kamne in Šobec.

Ambasador slovenskega turizma 2013 je John Weis

Med mladinskimi prenočišči je najvišje priznanje dosegel Mladinski hotel Punkl, med mestnimi jedri Sežana, med trškimi jedri Velika Polana, med vaškimi jedri pa Ponikva.

Prek spletnega glasovanja pa je pri večjih mestih največ glasov dobilo Velenje, pri zdraviliških krajih Moravske toplice, pri turističnih krajih pa Cerkno.

Po izboru Društva slovenskih turističnih novinarjev je dobitnik letošnjega Kristalnega Triglava, priznanja za vrhunske dosežke v slovenskem turizmu, Thalasso Spa Lepa Vida v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

Priznanje Ambasador slovenskega turizma 2013 so tokrat podelili podpredsedniku globalnih operacij pri Royal Caribbean Cruise Line Johnu Weisu.

Za ambasadorja ga je strokovna komisija potrdila zaradi njegove pomembne vloge pri promociji in pozicioniranju Slovenije kot turistične destinacije na globalnem zemljevidu, še posebej pa v hitro razvijajočem se segmentu potniških oziroma turističnih ladij.

Veber: turizem je naša priložnost

Ob podelitvi nagrad je Marjan Hribar z gospodarskega ministrstva poudaril, da turizem spreminja podobo sveta, prispeva k temu, da je svet boljši.

Predsednik državnega zbora Janko Veber pa je izpostavil, da so trdo delo, požrtvovalnost in kreativnost značilnosti najuspešnejših v turizmu. “Turistična panoga ima pomembno mesto, a domet je lahko še veliko višji. Turizem je naša priložnost. Le odgovorno upravljanje in povezovanje v turizmu bo vodilo k še večjim uspehom,” je še dodal.

Priznanje za dosežke na področju prepoznavnosti slovenske kulinarike in Slovenije v Evropi in svetu je prejel Janez Bratovž, kuharski velemojster, ki se je kalil doma in v Evropi. Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu je prejel Alfred Polak, ki že skoraj 60 let živi in dela za gostinstvo, razvoj stroke in dvig kakovosti storitev.

Turistična zveza Slovenije je podelila priznanje za izjemen prispevek pri razvoju Turističnih društvenih organizacij Dominiku S. Černjaku.

STA


Najbolj brano