Vsa Primorska je v vinogradih

Narava se je z lepo jesenjo odkupila vinarjem, saj je grozdje, ki ga je sicer nekoliko manj od dolgoletnega povprečja, odlične kakovosti. Včerajšnji dež je trgatev prekinil, a je bil blagodejen za rdeče sorte, zlasti če se bodo uresničile dolgoročne vremenske napovedi, po katerih naj bi v prihodnjih dveh tednih prevladovalo sončno vreme.

Sosoličevi iz Zalega brega so v ponedeljek trgali jakot. V ozadju je briška vasica Biljana. Foto: Leo Caharija
Sosoličevi iz Zalega brega so v ponedeljek trgali jakot. V ozadju je briška vasica Biljana. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA >Razen na Krasu, kjer se na trgatev večina vinogradnikov še pripravlja, le nekaj jih je potrgalo zgodnje sorte na bolj izpostavljenih legah, so primorski vinogradi zelo živahni.

Nekoliko manj pridelka in vrhunska kakovost grozdja je skupni imenovalec trgatve v primorskih vinorodnih okoliših. Spomladi je bilo veliko moče, grozdje je cvetelo nekoliko kasneje, napadale so ga bolezni, poleti pa sta nastopili huda vročina in suša. Severozahodni del Brd in ozko območje osrednjega Krasa je prizadela tudi toča. Blagodejni dež konec avgusta je sušo omilil, lep september pa prispeval k zorenju grozdja. Pridelka bo več kot lani, ko je bila narava še bolj neusmiljena, a približno petino manj od dolgoletnega povprečja.

Zgodnje sorte je suša bolj prizadela

Sodelavci KGZ Nova Gorica tedensko spremljajo dozorevanje grozdja na več lokacijah v vseh štirih okoliših vinorodne dežele Primorske. Na njihovi spletni strani www.kmetijskizavod-ng.si so objavljeni podatki o masi jagod, vsebnosti sladkorja (Oe in Brix), skupni kislini, jabolčni in vinski kislini ter o pH.

“Zgodnje sorte so najbolj trpele sušo, tudi bolezni so se jih bolj lotevale, zato je pri njih izpad največji, najbolj pa pri sauvignonu,” je povedal Uroš Bolčina, enolog v kleti Agroind Vipava 1894. Letos so se odločili za nekoliko zgodnejšo trgatev. “Zdravstveno stanje je odlično, aromatike so izvrstne, svežine tudi,” pravi Bolčina. S pobiranjem belih sort bodo končali v petek, nekaj rdečih, ves modri pinot in del merlota, je tudi že v kleti. Če bo vreme lepo, si Bolčina obeta vrhunski cabernet sauvignon, ki pa ga bodo začeli trgati šele čez dobra dva tedna.

“Sivi pinot in sauvignon sta v kleti, do konca tedna bodo zadružniki potrgali še chardonnay in jakot. S trgatvijo rebule bomo najverjetneje začeli konec tedna, rdeče sorte pa bodo zorele vsaj še 14 dni,” pa je povedal Darinko Ribolica, enolog v VK Goriška brda. “Sladkorne stopnje so umirjene, kisline lepe, tako da pričakujemo aromatična, sveža in blažja vina letošnjega letnika,” je dodal Ribolica. Zadovoljen je, ker sorte ne zorijo naenkrat, tako da trgatev poteka mirno, tudi visokih temperatur ni, kar blagodejno vpliva na vretje mošta.

Malvazija je kot cekinček

V Vinakoprovi kleti je približno četrtina pridelka, v dveh velikih vinifikatorjih tudi že macerirajo refošk. “Malvazija si je po poletni suši zelo lepo opomogla. Jagode so kot cekinčki,” je zadovoljen glavni Vinakoprov enolog Boštjan Zidar. Pinote, sauvignon, cipro in del chardonnaya so že potrgali, od sobote trgajo refošk, v naslednjih dneh se bodo lotili rumenega muškata, merlot in cabernet sauvignon pa bosta še počakala. “Pri refošku so stare trte veliko bolje prenesle sušo. Na mlajših so jagode drobne, opazno je tudi njihovo sušenje,” je o najbolj izpostavljeni sorti Vinakopra povedal Zidar.

“Pri nas se trgatev začenja deset dni prej kot drugje na Krasu. Z vitovsko in malvazijo bomo končali do petka, potem gremo na refošk,” sporoča Dušan Rebula iz Brestovice, najnižje ležeče kraške vasi z milo klimo, kjer je najbolj izrazit vpliv morja. “Chardonnay smo pobrali, vitovska je še zunaj, refošk pa bo zorel še vsaj deset dni,” pa pravi Primož Štoka iz Krajne vasi. Kjer ni bilo toče, dodaja, bo pridelka kot v povprečnih letnikih, kakovost pa je, poudarja, odlična. “Pridelka je za tretjino manj, na kar smo tudi računali,” pa je o odkupu od zadružnikov povedal direktor Vinakrasa Marjan Colja. V petek so začeli s trgatvijo zgodnjih sort, prvi refoški bodo na vrsti konec prihodnjega tedna. Kakovost, pravi Colja podobno kot drugi sogovorniki, bo odlična. SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano