Vlada neuradno “striže” še 50 milijonov evrov

Vladna ekipa razpravlja o proračunu za prihodnje leto. Notranji minister Gregor Virant je pred začetkom izrazil prepričanje, da se bodo uskladili, a verjetno danes še ne bodo zaprli proračuna. O konkretnih ukrepih ali številkah še nihče ne želi govoriti, se pa pojavljajo neuradne informacije, da naj bi “striglo” še 50 milijonov evrov.

Notranji minister Gregor Virant je pred začetkom izrazil prepričanje, da se bodo uskladili, a verjetno danes še ne bodo zaprli proračuna Foto: Nebojsa Tejic
Notranji minister Gregor Virant je pred začetkom izrazil prepričanje, da se bodo uskladili, a verjetno danes še ne bodo zaprli proračuna Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Pred začetkom posveta je bila sicer večina ministrov redkobesednih. Minister za finance Uroš Čufer je dejal le, da bo več povedal po koncu sestanka, ki se sicer utegne zavleči. Je pa že na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi novele zakona o Slovenskem državnem holdingu, izrazil prepričanje, da bodo pri pripravi proračuna na koncu prišli skupaj. Ali že danes, pa ni prepričan. Pogajanj podrobneje ni želel komentirati.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob robu posveta dejal, da so “bolj ali manj” usklajeni. Poudaril je, da je vsem težko, a morajo krčiti, kjer se da. Rezerve zdaj iščejo po resorjih, kot pravi, pa danes še ni bilo govora o kriznem davku, govora ni niti o odvzemu regresov upokojencem.

Virant: Varčevanje na plečih tistih z najnižjimi pokojninami ne bi bilo pravično

Zgovornejši je bil minister Gregor Virant, ki pa je povedal, da proračun danes “verjetno še ne bo zaključen”, čeprav je tudi on prepričan, da se bodo uspeli uskladiti. Meni, da primanjkljaj na koncu ne bo večji od treh odstotkov BDP in da bo ohranjena tudi politična stabilnost. Ob tem je jasno ponovil, da je DL proti kriznemu davku, se pa strinja, da “varčevanje na plečih tistih z najnižjimi pokojninami” ne bi bilo pravično.

Na vprašanja o konkretnih številkah Virant ni želel odgovoriti, je pa dejal, da jim “striže manj kot na začetku”. V javnosti sicer krožijo neuradne informacije, da naj bi bila še pred ponedeljkovim vladnim posvetom razhajanja pri 300 milijonih evrov, zdaj pa naj bi manjkalo še 50 milijonov.

Našli bodo dovolj denarja, da zaščitijo socialno državo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pred začetkom sestanka ni želela špekulirati, ali bodo danes že dorekli rešitve, verjame pa, da bodo našli dovolj denarja, da zaščitijo socialno državo.

Vladna ekipa se je sestala že v ponedeljek, a po maratonskem posvetu ni dorekla rešitev. Vlada namerava zajetni del denarja pridobiti z zajezitvijo sive ekonomije in z davkom na nepremičnine. Minister Čufer naj bi danes vladni ekipi predstavil še določene izračune v zvezi s tem.

Medtem naj ne bi bilo posegov v socialne transferje, morebitna ukinitev regresov za upokojence pa ostaja na mizi. A zlasti v koalicijski Desus odločno nasprotujejo kakršnim koli posegom v pokojnine ali upokojenske prejemke. Izvršni odbor stranke je v torek sklenil, da ne bodo podprli proračuna, če bo v njem predvidena ukinitev regresa, ki ga prejemajo upokojenci s pokojninami do 622 evrov.

Večina prvakov strank se sicer strinja, da upokojencem z najnižjimi pokojninami ni pravično vzeti letnega dodatka. Poleg Viranta tako meni tudi predsednik koalicijske SD Igor Lukšič. Glede na to gre sklepati, da je možnost, da bi se vladna ekipa za tak ukrep vendarle odločila, manjša ali pa bi utegnila določiti nižjo mejo pokojnine, do katere bi upokojenci še prejemali letni dodatek. Sedaj ga namreč prejemajo tisti, ki prejemajo do 622 evrov pokojnine.

Vlada je obljubila, da bo sveženj ukrepov javnosti predstavila do 25. septembra, proračun pa mora v DZ poslati do 1. oktobra.

STA


Najbolj brano