Sveti Jurij je ponosen na sveže poslikave

Prezbiterij cerkve sv. Jurija v Komnu je po petmesečnih restavratorskih delih spet zasijal v sveže prenovljenih stenskih poslikavah goriškega slikarja C. del Nerija s preloma 19. v 20 stoletje. Komenci pa so dokazali, da lepo skrbijo za svojo kulturno dediščino.

Sveže prenovljene  stenske poslikave goriškega slikarja C. del Nerija s preloma 19. v 20 stoletje Foto: Helena Uršič
Sveže prenovljene stenske poslikave goriškega slikarja C. del Nerija s preloma 19. v 20 stoletje Foto: Helena Uršič

KOMEN > Po petmesečnem gostovanju v župnijski romarski cerkvici Device Marije Oberšljanske so se komenski verniki v nedeljo veselili maše v polepšani domači cerkvi sv. Jurija. Njen prezbiterij je zasijal v sveže prenovljenih in restavriranih stenskih poslikavah goriškega slikarja C. del Nerija s preloma 19. v 20 stoletje.

Po naročilu župnije Komen, ki jo upravlja župnik Peter Černigoj, je ob strokovnem soglasju Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Nove Gorice dela izvajal slikopleskar Uroš Obleščak iz Tolmina, pri restavratorskih delih pa sta sodelovala mag. Nataša Lapajna Jazbec iz Svetega in Primož Fučka. Poskrbeli so za nujna vzdrževalna dela, saj so se na stenah že nabirale plesni, omet je odpadal, pojavljale so se razpoke. S pomočjo več kot 14 metrov visokega odra je ta strokovna skupina uredila barvno plast poslikav, poskrbela za osvežitev imitacij marmorja in odstranila sledi plesni. Kar ni bilo prebeljeno (strop), so restavrirali, pobeljeno pa rekonstruirali oziroma na novo naslikali tako, kot je bilo nekoč.

Komenska cerkev je peta po velikosti na Primorskem, takoj za koprsko stolnico, cerkvijo v Logu pri Vipavi, svetogorsko baziliko in cerkvijo v Drežnici. Njena predhodnica je bila majhna cerkvica v gotskem slogu, okoli katere je bilo pokopališče. Zaradi majhnosti so jo porušili in zgradili novo, veliko večjo. Velikost je ustrezala pomenu Komna v 19. stoletju, ki je bil takrat živahno gostinsko središče. Cerkev nosi letnico 1773 in sodi med pomembne stvaritve baročne arhitekture na Primorskem. Prvotno je bila popolnoma bela, omet gladek. Strop je bil poslikan leta 1889, poslikave sten pa nosijo letnico 1901, kar pomeni, da so trajale več let. Naročila jih je župnija, financirala pa verjetno Avstro-Ogrska. V levem zgornjem kotu prezbiterija je bil odkrit grb cesarja Franca Jožefa, ki pa je bil, verjetno v času fašizma, prebarvan. Umetnik S. del Neri se je izkazal z zanj kvalitetnim slogom ter občutenimi, iluzionističnimi figurami. Gre za stenske poslikave in ne za tehniko poslikav na svež omet ali t.i. freske.

Takšna uspešna restavratorsko-obnovitvena izvedba je za malo komensko župnijo v teh kriznih časih več kot mali čudež, posebej ob vseh potrebnih vzdrževalnih delih tudi v drugih cerkvah (v Škrbini, Gorjanskem, Gabrovici, …), ki so bila nedavno opravljena. “Za ohranitev vrednot, ki so večne, se človeška dobrota in solidarnost ljudi vedno izkažeta, ko je to potrebno,” je ob tem dejal komenski župnik Černigoj. HELENA URŠIČ


Najbolj brano