Konec slovenske pravljice

Slovenska košarkarska pravljica se je končala. V četrtfinalu je slavila Francija. Slovenijo čaka boj za razvrstitev od petega do osmega mesta in svetovno prvenstvo. Jutri se bo ob 14.30 pomerila s Srbijo.

Slovenska košarkarska pravljica se je končala Foto: Vir: Eurobasket2013.Org
Slovenska košarkarska pravljica se je končala Foto: Vir: Eurobasket2013.Org

LJUBLJANA > Slovenski privrženci, med katerimi so bili tudi številni Primorci, sicer niso zasedli vseh sedežev v Stožicah, a so vseeno ustvarili peklensko ozračje. Slovenija z Edom Murićem v začetni peterki je na krilih bratske naveze Dragić začela poletno in s protinapadi povedla 6:2. Roke pa se zaradi tekmovalnega naboja pri obeh ekipah še lep čas niso omehčale.

Odločil je drugi polčas

Po dobrih petih minutah igre je bil tako izid 6:5 za gostitelje, ki obrambne intenzivnosti niso unovčili, kot bi morali. Po treh zaporednih napadalnih skokih Johana Petroja je do svojih prvih točk s trojko v predzadnji minuti prišel tudi Tony Parker, ki je v nadaljevanju tekme pokazal svoje mojstrstvo in Francoze popeljal v vodstvo za tri.

S silovitim zabijanjem je spet dvignil temperaturo na tribunah Jaka Blažič. Še vedno pa smo čakali na prvo slovensko trojko. Za prvi uspešen met izza črte je šele v 17. minuti in 13. poskusu poskrbel Boštjan Nachbar, ki je dodal še en koš za vodstvo 24:22. Za minimalno francosko prednost pa je zadel Parker, ki je bil z 10 točkami tudi najboljši strelec do glavnega odmora.

Drugi polčas se je po izenačujočem košu Nachbarja začel slabo. Francija je ob odsotnosti Gorana Dragića v pičlih treh minutah naredila, kot se je izkazalo, delni izid 10:0 in se odlepila. Blažič z dvema ter Nachbar in Domen Lorbek s po eno trojko so Slovenijo vrnili med žive oziroma jo približali na pet točk zaostanka pred zadnjo četrtino, v kateri je Lorbek sprva nadaljeval svoj strelski niz. Žal se mu ni nihče pridružil in gostje, ki so dobili bitko pod obročema, so se šest minut pred koncem spet odlepili na deset točk. Dragića sta s koši približala domače na štiri, več pa ni šlo. Zgrešeno zabijanje Lorbka je pomenilo tudi konec slovenskih upov.

Izjave slovenskega tabora po tekmi

Jaka Lakovič: “Konec je sanj. Francija je bila danes boljša ekipa in čestitati ji moramo za zmago. V drugem polčasu nismo bili na njenem nivoju. Prestavila je v višjo prestavo in s štiridesetimi doseženimi točkami v drugem delu zasluženo prišla do zmage. Vem, da bo težko, a dvigniti moramo glave, saj nas čakata še dve zelo pomembni tekmi. Morda ne za ta turnir, zagotovo pa za prihodnost slovenske reprezentance v naslednjih štirih letih.”

Zoran Dragić: “Bila je težka tekma. Imeli smo dober prvi polčas, v drugem pa smo tekmo vzeli preveč na lahko. Povedli so za deset in čeprav smo jim bili vseskozi za petami, nam je v zaključku zmanjkalo moči. Jutri nas čaka nova pomembna tekma in upam, da se bomo uvrstili na svetovno prvenstvo. Žal mi je zaradi nas, predvsem pa zaradi te fenomenalne publike, ki nas je vseskozi bodrila.”

Domen Lorbek: “Konec je sanj o medalji, vendar moramo se psihološko zbrati in osvojiti sedmo mesto, ki vodi na svetovno prvenstvo. V prvem polčasu nam ni stekla igra v napadu, bila je prisotna nervoza in premalo smo prodirali pod obroč ter iskali proste igralce, v drugem pa smo izgubili še skok. Nimamo si kaj očitati, saj smo dali vse od sebe.”

Gašper Vidmar: “Žal se je zgodilo tudi to. Dali smo vse od sebe, a na drugi strani smo imeli bolj razpoložene igralce. Čim prej moramo pozabiti na ta poraz in vse moči usmeriti na tekmo s Srbijo. Žal mi je za navijače. A takšen je pač šport. Glave gor in gremo naprej.”

Božidar Maljković, selektor Slovenije: “Francija je zelo močna ekipa. Imajo zelo dobre igralce, dolgo klop, igralce z izkušnjami. Moja ekipa ima malo izkušenj. So mladi igralci, le enkrat so igrali v takem tekmovanju ali celo nikoli. Naš načrt pred tekmo je bil, da odigramo trdo obrambo. V napadu smo igrali brez potrpljenja, podaje niso bile dobre. Nimamo veliko časa za pripravo, pred nami je težka tekma. Težko bo, ker je Srbija v prednosti, saj je tekmo igrala prej. Toda moramo igrati. Čestitam Franciji, bila je boljša. Sodniki so bili zelo 'dobri', čeprav smo izgubili.”

Goran Dragić, košarkar Slovenije: “Kaj lahko rečem. Težka tekma proti Franciji. Res so bili agresivni, sprintali so, imajo veliko igralcev na vseh položajih. Nicolas Batum je kril mene, težko je igrati proti igralcu, ki meri dva metra v višino. Premagali so nas v skokih. Težko je igrati proti ekipi, ki dobi skok v napadu in se moraš spet braniti. Tony Parker je bil izjemen. Na koncu mislim, da nismo igrali dovolj pametno. Nismo dovolj dobro metali. Bili smo blizu tri četrtine, nato so napravili niz. Težko se je bilo vrniti.”

Izjave Francozov

Vincent Collet, selektor Francije: “Izkušnje so bile zelo pomembne. Pri taki tekmi vedno odločajo, tudi zato smo zmagali. Slovenija je igrala trdo, moji igralci pa so dobro igrali od prve do zadnje minute. Vedeli smo, da moramo dobro igrati v obrambi, dodali smo skok v napadu in vse skupaj je bilo ključno. Ustavili smo brata Dragić, Goran je bil zelo utrujen, Batum pa je s pokrivanjem najbolj nevarnega Slovenca opravil odlično delo.”

Boris Diaw, košarkar Francije: “Bila je težka tekma, najtežja doslej na EP. To se vidi že po številu doseženih točk v prvem delu. V drugem polčasu je bilo bolje, a smo morali trdo garati, da smo ostali pri majhni prednosti. Pokazalo se je, da imamo dovolj izkušenj.”

Tony Parker, košarkar Francije: “Naše izkušnje so nam pomagale. Vedeli smo, da bo Slovenija pod pritiskom, ker je igrala pred tem čudovitim občinstvom. Bila je odlična atmosfera, rad igram pred takšnim občinstvom. Naša obramba je bila dobra. V napadu nismo delali panike, nismo izgubili veliko žog. Ko igraš pred takšnimi gledalci, moraš paziti, da ne dobiš lahkih košev.”

ALEŠ SORTA, STA


Najbolj brano