Odhaja zadnji vlak za Alukomen?

Napoved sindikata v komenskem podjetju Alukomen, da bodo končali agonijo lastnega podjetja z vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka, se je uresničila. Sedaj je na potezi sodišče, da odloči o upravičenosti vloge.

Kot kaže, v  hali Alukomna zvokov strojev ne bo še lep čas Foto: Bogdan Macarol
Kot kaže, v hali Alukomna zvokov strojev ne bo še lep čas Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > “Zgodilo se je. V sredo smo na sodišču v Kopru vložili vlogo za stečaj podjetja Alukomen,” je z grenkobo v glasu včeraj razglasil Alojzo Barukčić, predsednik sindikata Skei v podjetju. Za končno odločitev je glasovalo 36 od 44 delavcev. “Od 9. avgusta, ko stavkamo, do danes se je nabralo za štiri in pol plače zamude, da ne omenjam prispevkov, ki kasnijo še za lani. Upali smo na drugačno rešitev, zato smo z oddajo vloge odlašali; a smo bili deležni le obljub, ki jim pa ne verjamemo več,” je utemeljil potezo, ki predstavlja zaključek triletne agonije donedavno uspešnega podjetja.

Danica Štrukelj Stanonik, ki je prišla na direktorski položaj sredi avgusta (prej je bila 14 mesecev zaposlena v podjetju kot pravnica), včeraj še ni razpolagala z uradnim podatkom o predlogu za stečaj. “S sindikatom smo se poskušali dogovoriti, da bi zaostale plače postopoma izplačevali v naslednjih mesecih, vendar ni bil za to. V vmesnem času smo pridobili partnerja za projektno financiranje, želeli smo tudi, da dokončajo že naročena dela, za katere imamo material, a zaposleni niso pripravljeni sprejeti nikakršnega kompromisa. Pravice delavcev spoštujemo, a vendar je potrebno narediti, kar je prav in dobro; v teh časih ni nikomur lahko,” je verjetno zadnja voditeljica podjetja pod tem imenom povzela mrzlično iskanje rešitve v zadnjih tednih s strani uprave. Sedaj je na potezi sodišče, delavci pa so do nadaljnjega še stavkajoči. BM


Najbolj brano