Žakljeva po padcu peta

Na gorsko-kolesarskem svetovnem prvenstvu v Pietermaritzbrugu so se za odličja v olimpijskem krosu pomerile ženske, naslov pa je ubranila Francozinja Julie Bresset. Slovenska adutinja za odličje Tanja Žakelj je boj za najvišja mesta izgubila v zaključku tretjega kroga, ko je padla, dirko je končala na petem mestu. Blaža Klemenčič je bila 11.

Slovenska adutinja za odličje Tanja Žakelj je boj za najvišja mesta izgubila v zaključku tretjega kroga, ko je padla, dirko je končala na petem mestu Foto: Igor Mušič
Slovenska adutinja za odličje Tanja Žakelj je boj za najvišja mesta izgubila v zaključku tretjega kroga, ko je padla, dirko je končala na petem mestu Foto: Igor Mušič

DURBAN > Julie Bresset, olimpijska prvakinja iz Londona 2012, je bila v ospredju vse od prvega kroga, zlato pa si je prikolesarila v zaključnem delu zadnjega, šestega kroga. Druga je bila Poljakinja Maja Wloszczowska (+0:05), tretja pa Švicarka Esther Süss (+1:06). Žakljeva je za zmagovalko zaostala dve minuti in tri sekunde, Klemenčičeva pa štiri minute in 14 sekund.

Tanja Žakelj, letošnja evropska prvakinja iz Berna in vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, je stik z najboljšimi držala vse do konca tretjega kroga. V zaključku je napadla vodilno Wloszczowsko, na spustu padla in izgubila vse možnosti za naslov najboljše na svetu. Klemenčičeva je s starta dobro potegnila, bila med najhitrejšimi, a nato vseskozi lovila deseterico, na koncu pa osvojila 11. mesto.

“Tako se je razpletlo. Moram biti zadovoljna, vseeno sem bila peta, kar je moja najboljša uvrstitev, pa tudi za Slovenijo najboljša uvrstitev na SP. Dobro sem se počutila, užitek je bilo voziti med vodilnimi. Potem sem naredila napako, sama sem bila kriva, malo sem pretiravala. Hotel sem ujeti Majo pred mano, ki je naredila razliko na skalnatem predelu. Tam je bila hitrejša. Spustila sem zavore, bila res hitra na serpentinah, čez rob sem zgrešila linijo, bila prehitra in zgrmela čez krmilo. Tam sem izgubila dragocene sekunde, tudi stik z vodilnimi. V tehnični coni sem se ustavila, da so mi naravnali krmilo,” je padec opisala Žakljeva, ki se je hitro pobrala, najprej peš nadaljevala do tehnične cone, nato pa je začela lov za vodilnimi. “Skušala sem nadaljevati dirko. Čim bolj optimalno, osredotočena nase. Od takrat je bila dirka odvisna samo od mene. Šla sem naprej v svojem tempu, na žalost mi ni več uspelo priti do vodilnih. Vseeno sem s končnim rezultatom zadovoljna,” je zaključila tekmovalka iz Ledin.

“Z rezultatom nisem zadovoljna, s samo dirko pa sem. Noge sem imela dobre, tehnične dele sem dobro odpeljala. Imela sem smolo, da sem stik z najboljšimi izgubila pri padcu Eve Lechner. Linijo A so zaprli, morala sem okrog, malo za mano pa se je odprla. Tam so mi najboljše ušle in sem izgubila stik s prvo deseterico. S svojo vožnjo pa sem drugače zadovoljna,” je povedala Klemenčičeva, ki si je po treh desetih mestih na SP tokrat želela višje. Kljub temu Južno Afriko zapušča zadovoljna: “Z vsemi tehničnimi deli sem zadovoljna. Sama nisem naredila nobene napake.”

Proga v gorsko-kolesarskem parku Cascades je bila prav za vse zahtevna od starta do cilja, številni so afriška tla okusili na treningu, tudi na današnji dirki pa je kar nekaj tekmovalk padlo. “Proga je res ena tehnično najzahtevnejših. Prvi dan, ko smo prišli, smo z Gorazdom Stražišarjem naštudirali progo, vse tehnične dele. To mi ni delalo preglavic, čez vse te dele sem lepo peljala,” je zaključila Klemenčičeva.

STA


Najbolj brano