Sirska vojska “s prstom na sprožilcu”

Sirija pričakuje vojaški napad “vsak trenutek”, je danes dejal predstavnik sirskih varnostnih oblasti. Z vojaškim posredovanjem v državi grozijo ZDA, ki so v petek za napad s kemičnim napadom vnovič okrivile sirski režim. V znak solidarnosti s slednjim pa se je danes v Damask napotila delegacija iz Irana.

Sirija pričakuje vojaški napad “vsak trenutek”, je danes dejal predstavnik sirskih varnostnih oblasti Foto: Wikipedia
Sirija pričakuje vojaški napad “vsak trenutek”, je danes dejal predstavnik sirskih varnostnih oblasti Foto: Wikipedia

DAMASK/TEHERAN > “Pričakujemo napad v vsakem trenutku. Pripravljeni smo odgovoriti v vsakem trenutku,” je izjavil sirski varnostni predstavnik, ki ni želel biti imenovan.

Sirski premier ima že “prst na sprožilcu”

Tudi sirski premier Vael al Halki je kasneje na državni televiziji dejal, da je država pripravljena na morebiten napad in že ima “prst na sprožilcu”.

Inšpektorji ZN, ki so v Siriji preiskovali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska, so danes zapustili Sirijo. Že v petek so zaključili preiskavo in naj bi še danes o svojih ugotovitvah poročali generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

Z odhodom inšpektorjev se je odprlo okno za morebiten napad ZDA na Sirijo, ki režim Bašarja al Asada obtožuje odgovornosti za omenjeni kemični napad. V njem naj bi po navedbah Washingtona umrlo 1429 ljudi, od tega 426 otrok.

Polovica Američanov nasprotuje napadu na Sirijo

Zadnja anketa ameriške televizije NBC ugotavlja, da polovica Američanov nasprotuje vojaškemu posredovanju v Siriji, 42 odstotkov pa jih to podpira. Približno 50 odstotkov vprašanih pa se je izreklo za morebitno posredovanje proti sirskemu režimu, ki ne bi vključevalo pošiljanja ameriških vojakov na ozemlje države. Predsednik ZDA Barack Obama je napovedal prav takšno “omejeno” posredovanje.

Rusija posredovanju ostro nasprotuje

Rusija, sicer vplivna zaveznica Sirije, vojaškemu posredovanju ostro nasprotuje. Ruski predsednik Vladimir Putin je tako v prvem javnem odzivu na trditve ameriške vlade v petek, da je sirski režim uporabil kemično orožje, to danes odločno zavrnil. Trditve je označil za “nesmisel” in obenem od ZDA zahteval, naj obtožbe na račun Sirije podprejo s konkretnimi dokazi.

“Kar se naših ameriških kolegov tiče, ki trdijo, da so vladne sile uporabile kemično orožje in pravijo, da imajo dokaz - naj ga pokažejo inšpektorjem ZN in Varnostnemu svetu. Če ga ne pokažejo, pomeni, da ga ni,” je dejal Putin.

Merkel: Obžalovanja vredno je, da Rusija in Kitajska že dlje časa odklanjata skupno stališče do Sirije

Do Rusije in Kitajske, ki v Varnostnem svetu ZN vztrajno blokirata vsakršne ukrepe proti režimu predsednika Bašarja al Asada, je bila kritična nemška kanclerka Angela Merkel. “Obžalovanja vredno je, da Rusija in Kitajska že dlje časa odklanjata skupno stališče do Sirije. To močno slabi vlogo Združenih narodov,” je dejala za današnjo izdajo nemškega časnika Augsburger Allgemeinen.

Merklova je ob tem poudarila, da uporaba kemičnega orožja v Siriji z več sto mrtvimi “ne more ostati brez posledic”. Je pa kanclerka ob tem vnovič kategorično izključila možnost udeležbe Nemčije v vojaški akciji v Siriji brez mednarodnega mandata.

V znak solidarnosti s sirskim režimom se je danes v Damask in v sosednji Libanon napotila tričlanska delegacija iranskega parlamenta, ki naj bi preučila razmere in “obsodila uporabo kemičnega orožja s strani terorističnih skupin”.

Tričlansko delegacijo vodi predsednik vplivnega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Alaedin Borudžerdi. Iranska delegacija naj bi se med petdnevnim obiskom srečala tudi s sirskim predsednikom Asadom.

Sestali se bodo tudi zunanji ministri Arabske lige

Spričo zaostrovanja sirske krize se bodo v nedeljo v Kairu sestali zunanji ministri Arabske lige, da bi govorili o razmerah v Siriji. Srečanje je sicer bilo predvideno za prihodnji torek, vendar so ga v “luči hitrega razvoja dogodkov v zvezi s Sirijo in na podlagi prošnje več arabskih držav” prestavili na nedeljo, je pojasnil namestnik vodje te arabske organizacije Ahmed Ben Helli.

Razmer v Siriji se je danes dotaknil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ta je dejal, da so zadnji dogodki potrdili, da je Sirija “madež na vesti sveta. Razmere v Siriji nas spominjajo na to, kako sistematično neupoštevanje osnovnih demokratičnih načel in pravne države v končni fazi vodi v razpad varnosti, ki nas vse zadeva,” je dejal Barroso.

STA


Najbolj brano