Papež izvedel še eno pomembno kadrovsko menjavo

Papež Frančišek je danes za vatikanskega državnega tajnika imenoval Italijana Pietra Parolina, so sporočili iz Vatikana. Na pomembnem položaju bo 58-letni italijanski nadškof in izkušen vatikanski diplomat zamenjal Tarcisia Bertoneja, ki naj bi se sam odločil za odstop.

Papež Frančišek vse od izvolitve marca ni skrival namenov preureditve kurije Foto: STA
Papež Frančišek vse od izvolitve marca ni skrival namenov preureditve kurije Foto: STA

VATIKAN > Pietro Parolin, ki je v duhovniškem stanu že več kot 30 let, trenutno še opravlja funkcijo apostolskega nuncija v Venezueli, kamor je odšel leta 2009. Novi položaj naj bi zasedel 15. oktobra. V izjavi je Frančišku že izrazil “globoko in iskreno” hvaležnost za izkazano zaupanje.

Tarcisio Bertone se je sicer ves čas omenjal kot eden od tistih, ki se jim je v luči kadrovskih spremembe, ki jih je uvedel Frančišek, majal stolček. Italijanski mediji so ga opisovali kot osebo, ki je najbolj ovirala prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti. Nanj so letele tudi številne obtožbe v okviru škandala Vatileaks.

Parolin v kuriji uživa veliko spoštovanje

Velja sicer za enega najbolj izkušenih diplomatov Svetega sedeža. Med letoma 2001 in 2009 je zasedal položaj podsekretarja za odnose Vatikana z drugimi državami in je s tem opravljal neke vrste funkcijo namestnika zunanjega ministra.

Pri tem je pomembno sooblikoval politiko Vatikana - med drugim je bil glavni pogajalec v pogovorih z Izraelom in Vietnamom, delal je tudi na odnosih med Vatikanom in Kitajsko. Že štiri leta je škof in po poročanju italijanskih medijev v kuriji uživa veliko spoštovanje.

Bertone naj bi odstopil zaradi starosti

78-letni Tarcisio Bertone, ki ga je na položaj leta 2006 imenoval nekdanji papež Benedikt XVI., naj bi se zaradi starosti odločil za odstop in papež je njegovo odločitev sprejel.

Vatikanski državni tajnik je eden najpomembnejših položajev v Vatikanu in v cerkveni državi opravlja funkcijo, primerljivo s predsednikom vlade.

Papež Frančišek vse od izvolitve marca ni skrival namenov preureditve kurije. Med drugim je imenoval več komisij, zadolženih za preiskavo delovanja osrednjega upravnega organa Cerkve, pa tudi vatikanske banke.

STA


Najbolj brano