Hitri Francozi bodo pravi test

Skoraj poldrugi mesec dolge priprave bo slovenska košarkarska reprezentanca sklenila z večernim obračunom s Francijo v Stožicah. Hiter in atletsko zelo močan tekmec bo nudil odličen preizkus naših pred pričetkom EP.

Slovenija (na posnetku Mirza Begić podaja Koprčanu Nebojši Joksimoviću) se je v Kranjski gori dobro pripravljala na današnji obračun v Stožicah in na začetek eurobasketa Foto: Simon Maljevac
Slovenija (na posnetku Mirza Begić podaja Koprčanu Nebojši Joksimoviću) se je v Kranjski gori dobro pripravljala na današnji obračun v Stožicah in na začetek eurobasketa Foto: Simon Maljevac

KRANJSKA GORA > Slovenci so se na tekmo pripravljali v Kranjski Gori. Na zadnjih treningih ni bilo težav s poškodbami. Malce več pozornosti fizioterapevtov je potreboval le kapetan Jaka Lakovič, ki pa je vendarle treniral z maksimalno zavzetostjo. Glavni adut Slovencev naj bi bila hitrost, kar poudarjajo vsi nosilci igre na čelu s selektorjem Božidarjem Maljkovićem.

Direktor slovenske reprezentance Matej Avanzo je pozval vse navijače slovenske reprezentance, da na svojih domovih izobesijo slovenske zastave in na način še dodatno podprejo naše košarkarje: “Lepo bi bilo, če bi naši fantje ob vožnji na treninge in tekme opazovali plapolajoče slovenske zastave. Ob tem bi pozval vse državljane Slovenije, da se pridružijo naši akciji in na ta način še dodatno obeležijo evropsko prvenstvo.”

Ali bodo slovenski košarkarji tudi proti najmočnejšim tekmecem lahko uveljavili vse svoje prednosti, pa naj bi pokazala že današnja tekma proti galskim petelinom. “Vsi se zavedamo, da Francozi sodijo med najhitrejše reprezentance. Skušali bomo zaustaviti njihovo hitro igro, po drugi strani pa v napadu vsiliti naš ritem igre. V moštvu imajo številne NBA zvezdnike, vendar se bomo mi osredotočili na našo igro, saj najvažnejše tekme šele sledijo,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil Maljković in dodal: “Proti Francozom bom minutažo skušal enakomerno razdeliti med vse košarkarje, saj so si s svojim prizadevnim delom na treningih vsi zaslužili priložnost za igro.”

Izkušeni Boštjan Nachbar priznava, da košarkarjem misli vendarle že počasi begajo proti sredini prvi tekmi evropskega prvenstva s Češko: “Posebnega pritiska zaenkrat še ne čutimo. Nestrpno čakamo na prvo tekmo, še prej pa moramo pred polnimi Stožicami prikazati pravi obraz proti Franciji. Razmere za priprave so bile odlične. Vsi košarkarji smo z nasmehom hodili na treninge in verjamem, da bo tako tudi v prihodnjih dneh. Pred nami je enkratna priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Vsa Slovenija mora v naslednjih tednih dihati kot eno.” V francoskem taboru je nekaj skrbi povzročila lažja poškodba Tonyja Parkerja. njegov nastop v Stožicah še ni potrjen.

Prvi organizator Slovenije Goran Dragić priznava, da bi se želel preizkusiti proti enemu izmed največjih zvezdnikov evropske košarke: “Seveda si želim dvoboja proti Parkerju, a so Francozi tudi brez njega zelo močni. Krasi jih hitra igra, zelo močni pa so tudi v skoku. Zaenkrat smo napravili vse, kar smo si začrtali. Zato lahko z optimizmom zremo proti prvenstvu.”

Po današnji tekmi se bodo slovenski košarkarji ponovno zbrali jutri popoldne v Ljubljani ter nato odpotovali v Zreče, kjer bodo prebivali med predtekmovalnimi obračuni v Celju.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano