52 milijard dolarjev na leto ameriškim obveščevalnim agencijam

Ameriški časopis Washington Post je v petek objavil del poročila o tako imenovanem “črnem proračunu” - denarju, ki ga kongres vsako leto nameni 16 ameriškim obveščevalnim agencijam.

Informacije je Washington Post dobil od nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdena
Informacije je Washington Post dobil od nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdena 

WASHINGTON > Informacije je dobil od nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdena.

Ameriške obveščevalne agencije so v letošnjem proračunu dobile skupaj 52,6 milijarde dolarjev za tajne operacije, pri čemer največ denarja porabijo za boj proti terorizmu. Levji delež pobere vohunska agencija Cia in sicer 14,7 milijarde dolarjev, takoj za njo pa je NSA, ki je za letošnje proračunsko leto zaprosila za 10,8 milijarde dolarjev.

Obe agenciji imata po pisanju časnika aktivna programa vdorov v računalniške sisteme “sovražnih” držav, pa tudi zavezniških, kot je Izrael. Dokumenti, ki jih je objavil Washington Post razkrivajo, da so med prioritetnimi državami za računalniško vohunjenje tudi Kitajska, Rusija, Iran, Kuba, Pakistan in Severna Koreja. Slednja je najtrši oreh za ameriške obveščevalce, ki imajo veliko dela tudi z odkrivanjem skrivnosti Irana, Kitajske in Rusije.

Washington Post je objavil le 17 od 178 strani dokumentov, vendar tudi to meče slabo luč na ameriško vlado, ki je zelo glasna v obtožbah na račun Kitajske glede računalniških vdorov.

Snowdenovi dokumenti razkrivajo tudi druge zanimive podrobnosti. Ameriške vohunske agencije skupaj zaposlujejo več kot 107.000 ljudi, od tega jih ima NSA zaposlenih 40.000. Proračun za tajne operacije Cie je od leta 2004 porasel za več kot 50 odstotkov, pri čemer je približno pet milijard dolarjev namenjenih za vohune.

Washington Post ni objavil celotnega poročila, ker je vlada posredovala. NSA je tudi javno zanikala del poročila, ki govori o tem, da je lani napovedala preiskavo 4000 primerov možnih notranjih kraj informacij. NSA je sporočila, da je šlo za rutinske preiskave uslužbencev in ne za sume kršitev zaupnosti.

STA


Najbolj brano