Sodniki na počitnice, Popovič v službo

V začetku meseca so iz koprske občinske uprave sporočili, da bo župan Boris Popovič na bolniški še do konca julija. Kaže, da se mu je zdravstveno stanje kmalu zatem izboljšalo, saj so z Verdijeve 10 včeraj potrdili, da je župan že dva tedna v službi. Pri vodenju občine bo imel mir le slab mesec, nato ga čakajo nove poti v sodne dvorane. Te bodo prazne še do 15. avgusta, saj so se 15. julija začele enomesečne sodne počitnice.

KOPER > “Iz dostavljenega bolniškega lista izhaja, da se je bolniška zaključila 19.julija,” so na našo poizvedbo, ali drži, da je župan Boris Popovič že več dni spet v službi, odgovorili občinski skrbniki za stike z javnostmi. O tem, ali namerava tudi na dopust, pa pravijo, da nimajo podatkov.

Ves čas je bil na tekočem

S katerimi službenimi izzivi se spoprijema v prvih dneh po tri mesece in pol trajajoči bolniški odsotnosti? “Župan bo nadaljeval z vodenjem občine, kar je sicer počel tudi v času bolniške odsotnosti, saj so mu njegovi sodelavci redno poročali o poteku del, tako rednih, kot tistih na različnih projektih,” odgovarjajo.

Zaradi Popovičeve bolniške odsotnosti se je zataknilo pri kar nekaj z njim povezanih sodnih postopkih. Kazenski pregon v zadevi Rumena noč bo zastaral v prvih dneh oktobra.

Ne bo odgovarjal zaradi deset let starih očitkov

Že nekaj časa je jasno, da sodišče do takrat sojenja ne more pravnomočno zaključiti, kar pomeni, da Popovič ne bo odgovarjal zaradi deset let starih očitkov. Tudi če bi sodišče uspelo končati sojenje, bi potem moralo o sodbi odločati še višje sodišče.

Tožilstvo je v obtožbi, ki so jo na sodišče vložili poleti 2010, Popoviču očitalo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, pri katerem naj bi mu pomagala nekdanji direktor lokalne turistične organizacije Igor Vučič in takratni direktor koprske Komunale Slavko Ferček. Izbor organizatorja Rumene noči (podjetja Kisik) naj bi bil vnaprej dogovorjen, sporno pa naj bi bilo tudi (ne)plačilo stroškov čiščenja po prireditvi. Zaradi Popovičevega bolniškega dopusta je v vodo padlo 17 narokov, ki jih je sodišče razpisalo v tem sodnem postopku.

Čez mesec dni znova na sodišče

Kljub temu, da bo ta sodni postopek zastaral (zagovorniki so prepričani, da je že zastaral), bo imel župan tudi v prihodnje kar nekaj poti na koprsko sodišče. Že konec avgusta ali v začetku septembra se bo nadaljevalo sojenje v zadevi Serming. Tudi v tem primeru se Popovič zagovarja zaradi zlorabe uradnega položaja. Z njim sta na zatožno klop sedla še direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in novogoriški cenilec Rajko Srednik. Občina naj bi kršila zakonodajo pri prodaji občinske parcele v katastrski občini Bertoki podjetju Serming, občinski proračun naj bi oškodovali za 4,6 milijona evrov. Ali je ta izračun pravilen, bo znano tudi po novem izvedenskem mnenju, ki ga je sodišče odredilo v začetku julija.

Pred kratkim je tožilstvo proti Popoviču in njegovim sodelavcem vložilo še dve obtožbi, na sojenje čaka še nekaj drugih zadev, več jih je tudi v sodni ali kriminalistični preiskavi. Tudi v zadnjih dveh obtožbah tožilstvo Popoviču očita zlorabo uradnega položaja. Prvo naj bi zagrešil ob razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče.

Mestna občina Koper je leta 2007 namreč razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih (pogodba je veljala do leta 2012), upravljanje kopališča je prenesla na Komunalo, podjetju B.P.C. pa je podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih. Zlorabo uradnega položaja pa naj bi župan zagrešil tudi pri prodaji občinske parcele družbi Istrabenz.

SIJAN PRETNAR

ILONA DOLENC


Najbolj brano