Starejšim vedoželjnosti ne manjka

Društvo Pristan - Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper obeležuje 15. leto delovanja. Njihova gonilna sila, predsednica Mojca Brank, opaža, da v svojih vrstah združujejo kopico vedoželjnih ljudi z vseh vetrov, ki tudi v jeseni življenja iščejo nove študijske izzive.

Člani društva Pristan so vsestranski in svoje ustvarjalne dosežke vselej radi predstavijo na različnih nastopih  Foto: Pristan Koper
Člani društva Pristan so vsestranski in svoje ustvarjalne dosežke vselej radi predstavijo na različnih nastopih  Foto: Pristan Koper

KOPER > V Društvu Pristan, ki je pred tremi leti prejelo priznanje Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja, skupne interese goji 460 članov.

V pestrem naboru dejavnosti (kar 60 jih imajo na voljo) tretjo generacijo najbolj pritegnejo tečaji tujih jezikov, predvsem angleščine. Nekateri so se jih začeli učiti na novo, drugi zgolj obnavljajo znanje. Precej zanimanja je tudi za umetnostno zgodovino, ki jo izkušene mentorice ponavadi oplemenitijo s strokovnimi izleti in ogledi kulturne dediščine.

Predsednica Mojca Brank je prepričana, da je osnovno poslanstvo univerze za tretje življenjsko obdobje zlasti integracija starejših v skupnost. “Izobraževanje starejših je pomembno za njihovo osebnostno rast in dejavno delovanje v družbi. Starejši ne želimo biti pasivni,” pravi energična predsednica, ki koprski Pristan vodi že polnih dvanajst let.

V društvu precejšen poudarek dajejo tudi računalniškemu izobraževanju, čeprav ugotavljajo, da so zlasti aktualne generacije upokojencev na tem področju precej naprednejše od svojih predhodnikov.

Ker je poleg umske “telovadbe” še kako pomembna tudi telesna dejavnost, pa so v društvu poskrbeli še za mnogotere dejavnosti, povezane s skrbjo za zdravo življenje. Člani se tako lahko udeležujejo vadbe joge, pohodništva, nordijske hoje in podobnih aktivnosti.

Svojo glasbeno in še kako drugo ustvarjalnost pa člani društva delijo tudi na različnih javnih nastopih. NH


Najbolj brano