Iz klavnice v center biomedicinske znanosti

Občina je resno zastavila nadaljevanje obnove dvorca sredi Vipave. Do jeseni 2015 namerava obnoviti večji del gospodarskega poslopja in del dvorišča za dvorcem. Seveda le ob pomoči EU in države. Obnova bo stala slabe štiri milijone evrov.

VIPAVA > Vipavski svetniki so v četrtek potrdili izhodišča za prvo fazo obnove gospodarskega dela dvorca Lanthieri. V tem sklopu bo treba najprej zgraditi nov most čez reko Vipavo, da bo sploh možen dostop do gradbišča, trafo postajo in drugo komunalno opremo. Obnovo propadajočega gospodarskega poslopja so morali glede na razpoložljivi denar razdeliti na dva dela. V prvi fazi bodo obnovili prostore bivše klavnice, ločen objekt v bližini in najslabše ohranjeni trakt gospodarskega poslopja ob Vipavi, ki ga bodo z novo brvjo čez Vipavo povezali s Podskalo. Zadnji, vzhodni del, bo prišel na vrsto v naslednji fazi. Načrtovana obnova naj bi stala 3,9 milijona evrov. Občina naj bi letos in v prihodnjih dveh letih zagotovila dober milijon evrov.

”Za občino je to zahtevna naložba. Zavedamo se pomena obnove, vemo pa tudi, da se bomo morali začasno odpovedati kaki drugi naložbi,” pravi župan Ivan Princes.

Tajnik občine Jože Papež pričakuje uspešno prijavo na razpis ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove spomenika. “Tako kot prvič imamo tudi zdaj dober program, ki ga prinaša sodelovanje z Univerzo v Novi Gorici. Ta namerava pri nas ob študiju vinogradništva in vinarstva izvajati tudi študijske programe s področja mikrobiologije in biomedicinskih znanosti. Med drugim tudi z vzpostavitvijo Centra za biomedicinske znanosti in Centra za raziskave staranja. V gospodarskem delu poslopja smo predvideli tudi prenočišča in druge turistične vsebine,” dodaja Papež.

Pomen zadnjih so poudarili tudi vipavski svetniki, ki se strinjajo, da bi morala obnova Lanthierijevega dvorca ob znatnem vložku občine vanjo prinesti dodano vrednost turizmu na Vipavskem.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano