V NKBM pripravljeni na prenos slabih terjatev

Nadzorni svet NKBM se je danes seznanil z nerevidiranimi poslovnimi rezultati v prvem trimesečju in z drugimi aktualnimi temami. NKBM naj bi bila tako pripravljena na prenos slabih terjatev na tako imenovano slabo banko, prvi prenosi pa se bodo predvidoma izvedli julija.

Nadzorni svet NKBM se je danes seznanil z nerevidiranimi poslovnimi rezultati v prvem trimesečju in z drugimi aktualnimi temami Foto: STA
Nadzorni svet NKBM se je danes seznanil z nerevidiranimi poslovnimi rezultati v prvem trimesečju in z drugimi aktualnimi temami Foto: STA

MARIBOR > V banki so sprejeli tudi preko sto ukrepov za učinkovitejše poslovanje.

Iz banke so sporočili, da se bodo na državno družbo za upravljanje terjatev bank najprej prenašale terjatve v stečajnih postopkih, ne glede na dejavnost. V banki pričakujejo, da bo prenos slabih terjatev iz bančnih bilanc omogočil učinkovitejšo podporo in servisiranje sedanjih in bodočih perspektivnih poslovnih projektov.

Ob tem v banki pojasnjujejo, da so na področju poslovanja s podjetji že uresničili vrsto ukrepov, s katerimi so okrepili spremljavo strank in izboljšali upravljanje s tveganji.

Nadzorniki so obravnavali aktivnosti na področju racionalizacije stroškov in potek reorganizacije ter prenove banke v učinkovitejšo in konkurenčnejšo finančno institucijo.

Sto ljudi bodo odpustili

Kot so po seji nadzornega sveta zapisali v NKBM, se v banki na vseh ravneh poslovanja izvaja več kot sto ukrepov za znižanje stroškov in povečanje prihodkov. Banka bo predvidoma največ prihranila s spremembami pri poslovnih procesih, v organiziranosti banke, na področju stroškov dela, nabave in z doseganjem sinergij znotraj skupine.

Ukrepi naj bi imeli trajen vpliv na zmanjševanje stroškov od leta 2015 naprej v banki v predvideni višini približno 8,5 milijona evrov letno, v skupini pa še dodatnih 1,7 milijona evrov na leto.

V banki se v dialogu s sindikatom in z zaposlenimi zaključuje reorganizacija, ki bo predvidoma začela veljati v juliju. Manj bo organizacijskih enot, zmanjšal se bo obseg administracije, postopoma in predvsem z mehkimi metodami pa se bo do konca leta število zaposlenih zmanjšalo za približno sto.

Skrčilo se bo tudi število področij in izvršilnih direktorjev, manj bo zaposlenih z individualno pogodbo, zmanjšujejo se tudi njihove bonitete. Po reorganizaciji bo NKBM po zagotovilih iz druge največje slovenske banke učinkovitejša in konkurenčnejša, kar naj bi prispevalo k pričakovani bodoči dobičkonosnosti.

Šestmilijonska izguba

Nadzorniki so se seznanili še s potekom priprav na dokapitalizacijsko skupščino delničarjev, sklicano za 10. junij. Pozitivno so pozdravili odločitev uprave, da se z delničarji sestane tudi na posebnem srečanju, ki bo prihodnji torek. Priprave na napovedano dokapitalizacijo banke potekajo po načrtih, zagotavljajo v NKBM.

Nadzorni svet se je na današnji seji seznanil tudi z nerevidiranimi rezultati poslovanja banke v prvem trimesečju. Podrobnejšo informacijo o poslovanju v prvem četrtletju bo banka objavila predvidoma do konca tedna, a po prvih podatkih je NKBM v prvih treh mesecih izkazala šest milijonov evrov dobička pred rezervacijami in oslabitvami.

Ker so te v prvem četrtletju znašale več kot 12 milijonov evrov, je banka četrtletje končala s 6,2 milijona evrov izgube.

STA


Najbolj brano