Stepišnik za reprogram kreditov turističnih podjetij

Za pomoč nekaterim večjim družbam s področja turizma je po mnenju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika nujen reprogram kreditov. Država lahko v tem pogledu spodbudi banke, da kratkoročne kredite pretvorijo v dolgoročne, pri določenih podjetjih pa lahko država pomaga pri njihovi kapitalski ustreznosti, je dodal minister.

Za pomoč nekaterim večjim družbam s področja turizma je po mnenju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika nujen reprogram kreditov Foto: STA
Za pomoč nekaterim večjim družbam s področja turizma je po mnenju ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika nujen reprogram kreditov Foto: STA

PORTOROŽ > Stanko Stepišnik je v izjavi za medije pred sestankom s piranskim županom Petrom Bossmanom ter predsednikom uprave NFD Holding Miranom Kraševcem in predsednikom uprave Sava Matejem Naratom v Portorožu poudaril pomen turizma kot gospodarske panoge z visoko dodano vrednostjo, ki predstavlja okoli 12 odstotkov BDP.

Glede težav posameznih akterjev turističnega gospodarstva v slovenski Istri je Stepišnik priznal, da imata tako družba Hoteli Bernardin kot Istrabenz turizem velike dolgove, ki so verjetno posledica združevanja in izčrpavanja posameznih podjetij. “Tu je treba narediti reprogram, ker drugače pač ta podjetja ne bodo mogla kratkoročno odplačati te kredite,” je dodal.

Država lahko po njegovih besedah pomaga tako, “da dodatno motivira banke, da le skušajo te kratkoročne kredite spremeniti v dolgoročne, mogoče celo z moratorijem”. Pri določenih podjetjih, ki imajo “izredno dobro naravnano poslovanje za obdobje več let, ki imajo trg, imajo turiste”, pa bi država lahko pomagala pri njihovi kapitalski ustreznosti, je še navedel Stepišnik. V zvezi s tem je ponovil svoje ponedeljkove navedbe o državni shemi za pomoč zdravim podjetjem, kjer bi kapitalsko ustreznost dosegli tudi na način, da bi banke upnice svoje kredite spremenile v lastniške deleže.

Minister se je dotaknil tudi vprašanja izgradnje igrišča za golf v Slovenski Istri ter izpostavil, da je golf med nujno potrebnimi turističnimi infrastrukturami za podaljšanje sezone v jesenski in zimski čas in za pridobitev prestižnih gostov. Glede tega potekajo tudi pogovori s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom. Zaenkrat “vsak zagovarja svoje”, je pojasnil Stepišnik, ki pa verjame, da bi se dalo spor rešiti z menjavo zemljišč.

STA


Najbolj brano