Od 1. julija trije “novi” prehodi

Po 1. juliju bomo vsi državljani EU na Primorskem lahko prestopali mejo s Hrvaško še na treh maloobmejnih prehodih. Če bodo zanje vedeli in jih tudi našli, bodo čez Novokračine, Rakitovec in Brezovico potovali tudi turisti.

Režim prehajanja meje na morju bo ostal enak, prav tako nadzor v Piranskem zalivu Foto: Silva Križman
Režim prehajanja meje na morju bo ostal enak, prav tako nadzor v Piranskem zalivu Foto: Silva Križman

PRIMORSKA > Po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo 1. julija letos se bodo z mejnih prehodov umaknili cariniki, na mejnih prehodih bodo ostali le policisti. Po neuradnih informacijah naj bi se policisti združili pod isto streho; na vstopni točki v Slovenijo naj bi pod slovenskim nadstreškom delali tudi hrvaški kolegi, na izstopni točki pa naj bi se naši preselili pod hrvaško streho.

Prehajanje meje bo tako hitrejše, čeprav bodo eni in drugi policisti morali svoje delo opravljati tako kot doslej, torej pregledati vsakega potnika.

Hitreje čez mejo

Prehajanje bo objektivno hitrejše že zaradi tega, ker na mejah ne bo več dvojnih carinikov in bodo torej potniki deležni najmanj dveh vprašanj ali največ dveh pregledov manj. Tako bo do vstopa Hrvaške v schengensko območje (predvidoma do 2016), takrat pa se bodo z meje umaknili še policisti in bo slovensko-hrvaška meja odprta kot pred letom 1991.

Prehajanje meje bo po 1. juliju lažje še iz enega razloga. Čez maloobmejne prehode, skozi katere so lahko doslej prestopali mejo le imetniki prepustnic ali posebnih dovoljenj, bomo lahko po 1. juliju potovali tudi vsi ostali državljani EU, od Hrvatov in Slovencev do Norvežanov, Britancev in Portugalcev. “Na teh prehodih bodo lahko prestopali mejo vsi državljani EU, seveda z veljavnim osebnim dokumentom. Policisti pa bodo na njih opravljali kontrolo,” pravi policijski inšpektor na koprski policijski upravi Vilijem Toškan.

Krajši urniki na treh prehodih

Za prestopanje meje s Hrvaško na Primorskem bomo odslej tako poleg mednarodnih mejnih prehodov v Jelšanah, na Starodu, v Podgorju, Sočergi, Dragonji in Sečovljah imeli na voljo še maloobmejne prehode v Novokračinah, Rakitovcu in Brezovici. Prehajanje meje čez te prehode bo omejeno le z urnikom, saj so odprti le od šestih zjutraj do desetih zvečer.

Makadamske ceste, ki vodijo iz ene države v drugo in na katere so pred leti postavili zapornice, bodo tudi po 1. juliju še vedno zaprte. Po teh cestah lahko prehajajo mejo le lastniki zemljišč na drugi strani meje, ki so na upravnih enotah lahko zaprosili in dobili ključ za odklepanje zapornic.

Taki prehodi so na Primorskem pri Briču, Hrvojih, Abitantih, Movražu, nad Golcem, pod Ostričem, pod Trstenikom (pri Starodu), pod Velikim Brdom, v Dletu (pri Zabičah) in na Gomancih. Zapornice bodo odklenili ali odstranili šele takrat, ko bo Hrvaška vstopila tudi v schengenski varnostni sistem.

Na morju kot doslej

Režim prehajanja meje na morju ostaja isti kot doslej. Tudi ko bodo Hrvati vstopili v EU, bodo mejni prehodi v pristaniščih ostali zunanji mejni prehodi EU, ker lahko vanje priplujejo plovila neposredno iz mednarodnih voda. Mejni prehodi na morju bodo tako tudi po vstopu Hrvaške v EU ohranili status, kot ga imajo prehodi na letališčih. Ker Hrvaška še ni članica schengenskega režima, meje, tudi tiste na morju, ni mogoče prehajati kjerkoli, ampak se morajo potniki oglasiti na eni od mejnih točk.

DANIJEL CEK


Najbolj brano