Največ zaposlenih je na Tirolskem

Stopnja brezposelnosti se je med regijami EU lani precej razlikovala. Najnižjo so zabeležili v avstrijskih zveznih deželah Salzburg in Tirolska (v obeh 2,5 odstotka), najvišjo pa v španski eksklavi Ceuta, ki se sicer nahaja na severni obali Afrike (38,5 odstotka). Slovenski regiji - Vzhodna in Zahodna Slovenija - sta bili pod povprečjem EU.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

BRUSELJ> Z zelo nizko stopnjo anketne brezposelnosti v lanskem letu se lahko pohvalijo tudi regija okoli nemškega mesta Tübingen, nemška regija Zgornja Bavarska in regija okoli nemškega mesta Trier (vsi 2,7 odstotka), z manj kot tremi odstotki pa sledita še območje okoli nemškega mesta Freiburg in avstrijska zvezna dežela Zgornja Avstrija (oba 2,9 odstotka).

Med regijami z najvišjo stopnjo brezposelnosti poleg Ceute izstopajo še španski pokrajini Andaluzija (34,6 odstotka) in Extremadura (33 odstotkov) ter španski Kanarski otoki (33 odstotkov). Regije, ki sledijo, imajo manj kot 30-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Med regijami EU jih je 53 lani beležilo manj kot 5,2-odstotno stopnjo brezposelnosti, medtem ko je bilo povprečje EU pri 10,4 odstotka. Med temi 53 jih je bilo 22 v Nemčiji, osem v Avstriji, sedem na Nizozemskem, pet v Veliki Britaniji, štiri v Belgiji, tri v Romuniji, dve na Češkem, ena v Italiji, nižjo pa je imel tudi Luksemburg.

Po drugi strani je 25 regij beležilo več kot 20,8-odstotno stopnjo brezposelnosti, med njimi jih je 11 iz Španije, deset iz Grčije, štirje pa so francoski čezmorski departmaji.

Slovenci pod povprečjem

Slovenija je lani po podatkih Eurostata beležila 8,8-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar je 0,6 odstotne točke več kot leta 2011. Vzhodna Slovenija je imela lani desetodstotno stopnjo brezposelnosti (leta 2011 9,2 odstotka), v Zahodni Sloveniji pa je znašala 7,6 odstotka (leta 2011 sedem odstotkov). To je bilo nižje od povprečja EU.

STA


Najbolj brano