Nadzorniki: v primeru delavcev na gradbišču Teš ena strokovna napaka

Odločanje o zadevi Čista lopata je potekalo pravilno in pravočasno, sodišče pa je sproti izvajalo procesna dejanja. V primeru delavcev na gradbišču Teš pa je bila storjena ena strokovna napaka, so ugotovitve službenih nadzorov, ki sta jih nad odločanjem sodišč v primeru Hilde Tovšak izvedli ljubljansko in mariborsko višje sodišče.

Iz poročil po oceni Masleše izhaja, da je ljubljansko okrožno sodišče v zadevi Čista lopata odločalo tekoče in da je sproti izvajalo procesna dejanja, ki bi omogočila izvršitev zaporne kazni, izrečene Hildi Tovšak Foto: STA
Iz poročil po oceni Masleše izhaja, da je ljubljansko okrožno sodišče v zadevi Čista lopata odločalo tekoče in da je sproti izvajalo procesna dejanja, ki bi omogočila izvršitev zaporne kazni, izrečene Hildi Tovšak Foto: STA

LJUBLJANA > Izsledke obeh poročil je danes na novinarski konferenci predstavil predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša, ki je tudi zahteval oba nadzora.

Iz poročil po oceni Masleše izhaja, da je ljubljansko okrožno sodišče v zadevi Čista lopata odločalo tekoče in da je sproti izvajalo procesna dejanja, ki bi omogočila izvršitev zaporne kazni, izrečene Hildi Tovšak. Iz poročila, ki so ga na novinarski konferenci razdelili novinarjem, sicer izhaja, da je sodišče dokazila o izvršljivosti zaporne kazni za Tovšakovo prejelo v času, ko ji je bil pripor že odpravljen.

Strokovna napaka

Tudi odločanje mariborskega okrožnega sodišča v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je bilo po besedah Masleše pravočasno, je pa bila storjena ena strokovna napaka, ki pa na samo zadevo ni vplivala. Po njegovih besedah bi moralo namreč sodišče po tistem, ko je tožilec 12. aprila prekvalificiral kaznivo dejanje v milejšo obliko kaznivega dejanja, po službeni dolžnosti odpraviti pripor Tovšakovi. Zaradi tega bo Masleša zdaj zahteval oceno sodniške službe za preiskovalno sodnico.

V poročilu sicer višje mariborsko sodišče ugotavlja, da Specializirano državno tožilstvo ob spremembi kvalifikacije kaznivega dejanja ni postopalo po zakonu o kazenskem postopku, ker ni vložilo obtožnega predloga in predlagalo podaljšanja pripora. S prekvalifikacijo kaznivega dejanja je namreč za zadevo postalo pristojno okrajno sodišče, kjer lahko pripor traja največ 15 dni. Ker pa je bila Tovšakova ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni (od 28. februarja), obtožnega predloga pa ni bilo, razlogov za pripor ni bilo več.

Obtožnico vložili v stiski

Iz poročila je razvidno, da je sicer tožilstvo obtožni predlog vložilo šele, potem ko je sodišče Tovšakovi 17. maja že odpravilo pripor. Sklep o odpravi pripora je bil po besedah Masleše Tovšakovi vročen okoli 13.30 (takrat je bila tudi formalno svobodna), obtožnica pa je na sodišče po faksu začela prihajati ob 13.35 in je v celoti prispela ob 14. uri. Poročilo ob tem ugotavlja, da je tožilstvo obtožnico očitno vložilo v stiski, saj sodna preiskava še ni bila končana.

Masleša je danes tudi potrdil, da je Tovšakova že med pristajanjem pripora v zadevi delavcev na gradbišču Teš dvakrat zaprosila, da bi odšla na prestajanje zapora v zadevi Čista lopata (19. in 29. aprila), vendar ji sodišče ni ugodilo. Za slednje se je po besedah Masleše sodišče odločilo, ker iz sodne prakse izhaja, da je mogoče obtoženca oddati na prestajanje kazni samo, če je bil pripor, v katerem je, odrejen v isti zadevi.

Izginile listine

Na novinarski konferenci so tudi potrdili, da je iz spisa v zadevi delavcev na gradbišču Teš izginil del listin, ki pa so jih s pomočjo kopij iz drugih različic spisa že obnovili. Zakaj natančno je izginil, naj bi zdaj poskušala ugotoviti posebna skupina.

Masleša je sicer danes kritiziral način obravnave sodstva s strani politike. Poudaril je tudi, da razume ogorčenje javnosti v primeru Tovšakove, vendar pa ne more pristajati na vnaprejšnje in pavšalne ocene politike o domnevnih napakah sodstva, ne da bi se upoštevalo pristojnosti in obveznosti različnih akterjev v postopkih.

Na vprašanje, ali se namerava javnosti zaradi tega, kar se je zgodilo s Tovšakovo, opravičiti, pa je predsednik vrhovnega sodišča odgovoril, da bi se brez težav opravičil, če bi za to obstajal razlog, sam pa takšnega razloga ne vidi. “Lahko se opravičim le zaradi napake sodnice, ki bo verjetno terjala odškodninsko odgovornost države zaradi nezakonitega pripora,” je dejal.

STA


Najbolj brano