Med kardinale se je prikradel goljuf

V Vatikanu se danes v okviru kongregacij sestajajo kardinali, ki naj bi se dogovorili o začetku konklava. Na njem bodo po odstopu Benedikta XVI. izbrali novega papeža. Po pričakovanjih naj bi se konklave začel v prvi polovici marca.

V Vatikanu se v okviru kongregacij  sestajajo kardinali, ki naj bi se dogovorili o začetku konklava Foto: STA
V Vatikanu se v okviru kongregacij sestajajo kardinali, ki naj bi se dogovorili o začetku konklava Foto: STA

VATIKAN> Newyorški nadškof, kardinal Timothy Dolan, je prepričan, da se bodo volitve papeža končale hitro. “Ta teden bo zelo pomemben. Srečal se bom z vsemi svojimi brati in jih bom bolje spoznal,” je Dolan dejal o srečanju kardinalov.

Medtem je francoski kardinal Andre Vingt-Trois dejal, da kardinali ne bodo preveč hiteli. “Vzeli si bomo toliko časa, kot ga bomo potrebovali, da razmislimo o tem, kakšne vrste papeža Cerkev zdaj potrebuje,” je danes dejal Vingt-Trois pred srečanjem kardinalov.

Najverjetnejši scenarij naj bi bil, da se bo konklave začel naslednji teden, po poročanju nekaterih medijev 11. marca, natanko štiri tedne po napovedi odstopa Benedikta XVI. Nov poglavar Katoliške cerkve bi bil tako lahko izvoljen še do časa, da bi lahko vodil vse slovesnosti ob največjem krščanskem prazniku, veliki noči.

Med kardinale se je danes uspel vtihotapiti moški, ki se je preoblekel v škofa. “Nepravi” škof je nosil križ, imel je vijoličen šal in prekratko škofovsko ogrinjalo. Varnostno osebje je tako ugotovilo, da ne sodi med duhovščino ter ga odvedlo s prizorišča.

Na konklavu naj bi sodelovalo 115 elektorskih kardinalov, se pravi tistih, ki so mlajši od 80 let. Prisotnost na konklavu sta odpovedala najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji, kardinal Keith O'Brien, ki je prejšnji teden odstopil zaradi obtožb o neprimernem spolnem vedenju, in indonezijski kardinal, ki je sporočil, da je preveč bolan, da bi lahko prisostvoval.

Iz Vatikana so sporočili, da 15 kardinalov še ni prispelo v Rim, vendar naj bi pripotovali do srede. Dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano je dejal, da se o datumu začetka konklava ne bodo dogovorili, dokler v Rim ne bodo prispeli vsi kardinali elektorji.

STA


Najbolj brano