Varuhinja kritična tudi do stanovanjske politike

Državni zbor januarsko redno zasedanje danes nadaljuje z obravnavo rednega letnega poročila varuha človekovih pravic za leto 2011. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je povzela ugotovitve, ki se ponavljajo iz leta v leto, tako med drugim nepripravljenost države na ustrezno soočanje z revščino.

“Treba bo spremeniti vlogo stanovanjskega sklada, saj njegovo delovanje ne prinaša zastavljenih ciljev,” je dejala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik   Foto: STA
“Treba bo spremeniti vlogo stanovanjskega sklada, saj njegovo delovanje ne prinaša zastavljenih ciljev,” je dejala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik  Foto: STA

LJUBLJANA> Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je med drugim kritična do ministrstva za zdravje, ki ne pripravi nujnih sprememb zakona o duševnem zdravju. Država bi morala po njenih besedah urediti tudi status ambulant za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Poudarila je nedosledno izvajanje delovnopravne zakonodaje. “Vse preveč je veriženja zaposlitev in neustreznega ravnanja z zaposlenimi, zlasti v slabem položaju pa so tuji delavci,” je dejala. Sodna pot je zanje predraga in predolga, je opozorila.

Slaba stanovanjska politika

Nujno je po njenih besedah tudi končati sodne postopke v razumnem roku. “V dolgih sodnih postopkih gre tudi za podaljševanje osebne stiske posameznikov,” je poudarila.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo se bo moralo po njenih besedah še bolj kot do zdaj ukvarjati s prezasedenostjo zaporov. “Alternativne sankcije bi prispevale k temu,” je menila.

Dotaknila se je tudi stanovanjske politike, ki po njenih besedah še vedno ni ustrezno opredeljena. “Treba bo spremeniti vlogo stanovanjskega sklada, saj njegovo delovanje ne prinaša zastavljenih ciljev,” je opozorila.

Nove metode dela na področju otrokovih pravic

Ob koncu svojega šestletnega mandata ocenjuje, da so se pri varuhu uspeli približati posameznikom v stiski. Razvili so nove metode dela, na primer na področju otrokovih pravic, je dejala.

Med težjimi nalogami, s katerimi se bo moral soočiti njen naslednik ali naslednica, bo po njeni oceni to, kako posameznim delom oblasti predlagati izboljšave tako, da jih naslovniki ne bodo videli kot napad nanje, ampak kot priložnost.

STA


Najbolj brano