Stavko šolnikov lahko prestavi le odstop vlade

Šolniki so se izrekli za sodelovanje v stavki javnega sektorja, napovedani za 23. januar. Če bi vlada odstopila do ponedeljka, bi ostalim sindikatom predlagali prestavitev stavke. Včerajšnja odločitev ministra Žige Turka za umik posegov v standarde in normative v osnovnem in srednjem šolstvu Sviza ni prepričala.

V Svizu, ki ga vodi Branimir Štrukelj, so na  odstop vlade pripravljeni  čakati do ponedeljka, sicer  bodo tudi šolniki sodelovali v stavki javnega sektorja
V Svizu, ki ga vodi Branimir Štrukelj, so na odstop vlade pripravljeni čakati do ponedeljka, sicer bodo tudi šolniki sodelovali v stavki javnega sektorja 

LJUBLJANA> Skoraj 93 odstotkov članov sindikata šolnikov Sviz se je izreklo za stavko, napovedano za 23. januar, a vodstvo sindikata vseeno dopušča možnost, da do stavke ne bi prišlo oziroma bi jo prestavili.

Čas do ponedeljka

V četrtek bodo pred ostalimi sindikati javnega sektorja, ki se odločajo o stavki, zagovarjali stališče, da bi v primeru odstopa vlade, prihranili to sindikalno orožje. “V situaciji, ko nimate polno veljavnega sogovornika, ki lahko razrešuje vaše stavkovne zahteve, verjetno ni smiselno izvajati najbolj radikalnega pritiska, ki ga ima sindikat na razpolago,” tak predlog utemeljuje tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Na vladni odstop so pripravljeni čakati do ponedeljka.

Kaj pa standardi in normativi v vrtcih?

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je sicer včeraj javnosti sporočil, da zaradi vladne krize ne bo začel postopkov za spremembo standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu. V sedanjih okoliščinah namreč ne ve, ali bo v prihodnosti še sodeloval pri uveljavljanju sprememb v šolstvu.

V zakonu, ki bi, če se ne bi zgodila vladna kriza, začel veljati že v začetku februarja, je hotelo ministrstvo kljub nasprotovanju sindikatov delovanje šolstva prilagoditi - kot so se izrazili na ministrstvu - “finančnim omejitvam proračuna za leto 2013”.

Ta poteza ministra Turka ne bo vplivala na priprave na stavko 23. januarja, pojasnjuje Štrukelj, kajti ministrova napoved pušča številna odprta vprašanja. Štrukelj opozarja, da ministrstvo napoveduje le umik posegov v osnovne in srednje šole: “Iz tega sporočila ne vemo, ali vztraja pri spremembah normativov za vrtce.” Šolnikom tudi ni jasno, kaj za ministra pomeni čas politične krize. V sindikatu se bojijo, da bo vlada namesto spreminjanja standardov in normativov (kar bi vodilo v odpuščane dela zaposlenih) zdaj varčevala tako, da bo vsem zaposlenim znižala plače.

Od nove vlade, če bo prišla, Sviz pričakuje pripravljenost za pogajanja o masi plač za letošnje leto, kar je sicer tudi glavna stavkovna zahteva za 23. januar napovedane stavke.

JANA KREBELJ


Najbolj brano