Močna primorska ekipa v Azerbajdžan

Med 50 slovenskimi podjetji, ki spremljajo predsednika vlade na obisku v Azerbajdžanu, je sedem primorskih. Zraven pa je tudi novogoriški župan Matej Arčon, saj so korenine prijateljstva med državama pognale prav v novogoriški občini. Nova Gorica se bo tako pobratila s hitro razvijajočim se okrožjem Oguz na severu države.

Kip azerbajdžanskega narodnega heroja Mehdija Huseynzadeha-Mihajla, padlega diverzanta IX. korpusa, v herojevi spominski sobi v Šempasu, ki si jo je že ogledal tudi njihov predsednik Ilham  Alijev, ki se bo danes srečal z Janšo
Kip azerbajdžanskega narodnega heroja Mehdija Huseynzadeha-Mihajla, padlega diverzanta IX. korpusa, v herojevi spominski sobi v Šempasu, ki si jo je že ogledal tudi njihov predsednik Ilham Alijev, ki se bo danes srečal z Janšo 

NOVA GORICA, BAKU> Premier Janez Janša je na dogovorjeni obisk z gospodarsko delegacijo in v spremstvu gospodarskega ministra Radovana Žerjava odpotoval kljub domači vladni krizi. Gospodarstvenike, ki ga spremljajo, je pohvalil, da vidijo Azerbajdžan kot deželo priložnosti. “Rezultati najbrž ne bodo prišli takoj, a se splača potruditi,” jim je dejal.

Obiska v Azerbajdžanu se je udeležil tudi direktor marketinga v Hitu Mitja Costantini. In kaj v Hitu pričakujejo od obiska? “Radi bi preverili, ali so možnosti, da bi naše povezane družbe organizirale dovažanje turistov in ali je možno pridobiti igralniške goste. To je šele začetek, trajalo bo nekaj časa. Gre pa za zanimiv trg, ki se mu ne gre kar tako izogniti,” je včeraj pojasnil predsednik uprave Hita Drago Podobnik.

Blagovna menjava med državama namreč doslej ni ravno cvetoča. Lani je znašala 7,8 milijona evrov, gre pa samo za izvoz v Azerbajdžan, uvozili pa nismo ničesar. Premier za to krivi predvsem birokratske ovire na obeh straneh in napoveduje izboljšanje v prihodnjih mesecih. Premier na vprašanja medijev ni želel odgovarjati.

Prijateljstvo se je začelo v Novi Gorici

Precej močnejše od gospodarskih pa so sedanje kulturne vezi med državama. Primorska ima tu pomembno mesto, prav v Novi Gorici je vzniknilo društvo prijateljstva med Slovenijo in Azerbajdžanom. V delegaciji, ki je odpotovala v Baku, je tako tudi deset slovenskih gospodarstvenikov, ki so tudi člani društva. “Mi smo res nekakšni iniciatorji tesnejših stikov, to smo spodbudili,” pravi predsednik društva Igor Bašin.

Diverzant Mehdi cilj Azerbajdžancev

Azerbajdžan s Primorsko povezuje njihov narodni heroj Mehdi Husaynzadeh s partizanskim imenom Mihajlo, ki se je kot diverzant IX. korpusa boril na našem območju, v Vitovljah pa so ga ustrelili Nemci. Nanj danes spominjajo grob v Čepovanu, spominska plošča v Vitovljah, doprsni spomenik ter spominska soba s kipom v Šempasu. To so točke, ki jih zadnja leta sprva spontano, potem pa vse bolj organizirano, obiskujejo Azerbajdžanci, tudi najvišje vladne delegacije.

Tudi temne plati

Napovedani v primorski delegaciji: DEA-FAS ENA Izola, Envigence Solkan, Gonzaga-PRO Solkan, Hidria IMP Klima Spodnja Idrija, Juren Šempeter, Pipistrel Ajdovščina.

Azerbajdžan z bogatimi zalogami nafte in plina sodi med šest ključnih novih strateških trgov za Slovenijo (poleg Rusije, Kitajske, Kazahstana, Turčije in Indije). Temnejša plat Azerbajdžana pa so politične razmere v državi, kjer se dogajajo številne kršitve človekovih pravic, korupcija pa sega v sam državni vrh. Predsednik Ilham Alijev je po izboru nevladne organizacije preiskovalnih novinarjev OCCRP celo proglašen za najbolj korumpirano osebnost lanskega leta. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano