Odprta vrata za večjo konkurenčnost operaterjev

Z današnjim dnem začenja veljati nov zakon o elektronskih komunikacijah, s katerim se v slovensko zakonodajo prenašajo spremembe evropskega pravnega reda na tem področju.

Danes  v Sloveniji začenja veljati nov zakon o elektronskih komunikacijah Foto: Adriana Buzleta
Danes v Sloveniji začenja veljati nov zakon o elektronskih komunikacijah Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA> Pri tem ima Slovenija veliko zamudo, zato je Evropska komisija pred Sodiščem EU že sprožila tožbo in ji zagrozila s kaznijo.

Z novim zakonom se v Sloveniji vzpostavlja prenovljeno regulativno okolje za delovanje operaterjev, primerljivo z okoljem v drugih državah EU. To bo po pričakovanjih pristojnega ministra Žige Turka izboljšalo konkurenčnost operaterjev in tudi spodbudilo nov investicijski cikel v elektronske komunikacije, predvsem v mobilno telefonijo nove generacije in v hitrejši širokopasovni internet.

Lažji dostop do radijskega spektra

Z novim zakonom se hkrati izboljšuje obstoječe rešitve za lažji in hitrejši razvoj širokopasovnih omrežij. V tem okviru se povečujejo pristojnosti in aktivnosti nacionalnega regulativnega organa, ki se bo ob tem preimenoval iz Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS v Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Spremembe, ki jih uvaja zakon, s katerim se bo nadomestil veljavni zakon iz leta 2007, gredo tudi v smeri izboljšanja skupne rabe komunikacijske infrastrukture. Zagotavlja tudi učinkovitejše upravljanje in lažji dostop do radijskega spektra z zmanjšanjem administrativnih ovir ter uvedbo načel tehnološke in storitvene nevtralnosti.

Višja varnost zasebnosti

Nenazadnje se z novim zakonom krepi varstvo pravic potrošnikov in uporabnikov, vključno z uporabniki invalidi in uporabniki s posebnimi socialnimi potrebami.

Prav tako se zvišuje varstvo zasebnosti in osebnih podatkov končnih uporabnikov, kar naj bi okrepilo zaupanje v uporabo elektronskih komunikacij. V tem okviru se, na primer, uvaja strožje pogoje za poseganje v terminalsko opremo naročnika ali uporabnika - gre za tako imenovane piškotke, katerih raba je bistveno bolj omejena.

STA


Najbolj brano