Razvojni načrt brez romantike

Obsežen dokument spominja na diplomsko nalogo, dve tretjini obsega analiza stanja, prioritete so nejasne, cilji preohlapni, razvojne želje posameznih okolij niso vključene, so na obravnavi občinskega razvojnega načrta do leta 2020 kritično komentirali tolminski občinski svetniki.

Za modernizacijo športnega parka Brajda in telovadnice, kar  načrtujejo čez pet let,  bi potrebovali  poldrugi milijon evrov
Za modernizacijo športnega parka Brajda in telovadnice, kar načrtujejo čez pet let, bi potrebovali poldrugi milijon evrov 

TOLMIN >“To je razvojni program občine in v njem je samo tisto, na kar občina lahko vpliva oziroma uresniči,” na kritike odgovarja oziroma koncept pojasnjuje župan Uroš Brežan. Kot pravi, so v plan do leta 2020, ki ga je v sodelovanju s strokami in javnostjo pripravil Posoški razvojni center, vpisali samo realne projekte in tiste z znanim nosilcem. Mnogo zadev je zakonsko obveznih, denimo urejanje infrastrukture, za kar so v razvojnem načrtu namenili še največ denarja. “Projekte, za katere ne vemo, kdo jih bo plačal, nismo upoštevali. Tu ni romantike,” je pribil župan.

46 projektov s podporo EU

Boris Velikonja (SDS), ki prihaja iz gospodarstva, meni, da je podpora tej panogi preskromna, sprašuje se tudi, zakaj direktorji o njem nič ne vedo. Upa, da bo občina uspela dobiti denar EU za projekte, ki naj bi jih plačali iz različnih virov. Naštel jih je 46. Po njegovem bi morali že pred letom 2017 urediti športni park Brajda, kar je skupaj z obnovo telovadnice predpogoj za razvoj športnega turizma, ki je s pripravami številnih nogometnih in košarkarskih ekip nekoč v Tolminu cvetel. Ne soglaša s počasnim urejanjem Sotočja, kamor naj bi več let vlagali zgolj po 20.000 evrov letno. Skupaj z ostalimi svetniki podpira opustitev komunalnega prispevka za podjetniško gradnjo. Enako meni tudi Matjaž Leban (SDS), ki opozarja, da se pri urejanju novih obrtnih con ne sme ponoviti zgodba s poljubinjsko cono: “Je strokovno vprašljivo opremljena. Zaradi tega imajo podjetniki veliko stroškov z urejanjem parcel in dostopov.”

Štiri leta čakanja na širokopasovno povezavo

Podžupan in svetnik (SDS) Darjo Velušček je razočaran nad zapostavljenostjo Poljubinja, Ljubinja in Kobale z vzletiščem za jadralne padalce. Pogreša tudi rastlinsko čistilno napravo, ki jo za malo denarja in kot zgled ostalim želijo graditi na Prapetnem. Upa, da se bo namera o gradnji bazena v Tolminu proti koncu desetletja vendarle uresničila. Franc Ličer (SD) iz Trebuše ugotavlja, da na tem območju ni predvideno nič novega. Karla Laharnarja (SDS), ki prihaja s Planote, pa moti, da je urejanje širokopasovnih povezav predvideno šele leta 2016. “Saj do takrat bodo izumili že kakšno novo tehnologijo,” je pribil in omenil, da pogreša iskanje pitne vode na Planoti ali pa povezavo s sistemom Zadlaščica. Po mnenju Boruta Nikolaša (SMS) bi morali nad Žabčami dovoliti manjše turistične gradnje, ker po njegovem v občino nihče ne bo prinesel 30 milijonov evrov.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano