Čezmejno zasledovanje je bilo zakonito

Komisija, ki jo je pred poldrugim mesecem imenoval direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger, je ugotovila, da sta prometna policista, ki sta čez mejo z Italijo zasledovala voznika belega audija A3, ravnala zakonito.

Poškodovana policijska škoda po čezmejnem zasledovanju Foto: Pu Koper
Poškodovana policijska škoda po čezmejnem zasledovanju Foto: Pu Koper

KOPER, TRST> Direktor koprske policijske uprave Božidar Štemberger je konec oktobra imenoval posebno komisijo, ki je preverila zakonitost čezmejnega zasledovanja patrulje prometnih policistov. Dogajalo se je 21. oktobra. Policista sta voznika belega audija A3 začela zasledovati pri Bertokih, na nekdanjem mejnem prehodu Škofije pa sta - bržkone na veliko presenečenje voznika - zapeljala za njim in mu sledila vse do avtocestnega predora Carso (Kras) pri Padričah, kjer se je zasledovanje končalo s čelnim trkom. Zasledovanje je trajalo deset minut.

Policista, ki sta sodelovala v čezmejnem zasledovanju, sta zaradi manjših poškodb na bolniški že vse od dogodka. Vodstvo postaje prometne policije je v dneh po zasledovanju že ocenilo, da pri ravnanju policistov ni bilo nič narobe. Po njihovih ugotovitvah je voznik audija, ki, mimogrede, ni bil njegov, zagrešil kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu. Primer so odstopili sektorju kriminalistične policije, ki naj bi v kratkem na tožilstvo že poslal kazensko ovadbo. Zdaj, ko je z delom končala tudi komisija, pa bodo še enkrat preverili voznikovo ravnanje in natančno opredelili, katere prekrške je ob tem zagrešil.

Vse skupaj se je začelo nekaj minut po četrti uri zjutraj. Na območju koprske policijske uprave je bilo tisto noč na terenu več patrulj, ki so sodelovale v akciji Promil. Patrulja, ki je bila pred koprskim zaporom, je opazila audija A3, ki se je pripeljal izpred Tuš planeta. Voznik je vozil hitro in agresivno, avto je v krožišču Ankaranske in Kolodvorske ceste kar spodnašalo. Patrulja je zapeljala za njim in ga začela z modrimi utripajočimi lučmi in sireno ustavljati. Voznik se za njihove ukaze ni zmenil, temveč je pospešil in se odpeljal proti Srminu. Patrulja je o vozniku obvestila še ostale policiste, ki so bili na terenu, saj mu zaradi hitrosti ni mogla več slediti.

Policista na presenečenje voznika čez mejo

Voznik audija je v krožišču pri Srminu zavil proti Bertokom, kjer je za njim zapeljala druga patrulja, ki ga je spet začela ustavljati. Zgodba se je ponovila, voznik je z veliko hitrostjo v Bertokih zapeljal na hitro cesto proti notranjosti, na Bivju pa proti Trstu. Patrulja v civilnem vozilu z vgrajenim sistemom za merjenje hitrosti mu je nato ob visokih hitrostih sledila proti nekdanjemu mejnemu prehodu in tam nadaljevala z zasledovanjem mimo odcepov za Dolino in Katinaro proti predoru Carso pri Padričah.

Hitrost se je gibala med 150 in 210 kilometri na uro. Ob prestopu meje je koprski OKC o čezmejnem zasledovanju obvestil operativni center tržaške kvesture, ki je takoj aktiviral patrulje italijanske policije in drugih varnostnih služb.

V predoru obrnil v nasprotno smer

V predoru Carso pa je zasledovanje postajalo vse bolj dramatično. Na srečo je bilo takrat na cestah le malo voznikov, ki so presenečeni ugotavljali, kaj se dogaja. Voznik audija je večkrat sunkovito zavrl, tako da je avto začelo spodnašati. Policijsko vozilo je poskušal stisniti v steno predora in ga tako ustaviti. Čeprav je policist, ki je sedel za volanom, poskušal preprečiti trke, sta vozili vseeno večkrat trčili in se nazadnje “zapeli”, tako da je audi vlekel policijski avto in ga obračal.

Ko sta bili obe vozili obrnjeni v nasprotno smer vožnje, sta se “odpeli” in audi je z veliko hitrostjo odpeljal v nasprotni smeri, čez nekaj časa je voznik v predoru polkrožno obrnil in zapeljal nazaj, proti policijskemu vozilu in trčil vanj. S pritiskanjem na plin ga je poskušal še odriniti, a mu ni uspelo. Policist je izstopil iz vozila, stekel k audiju in pozval voznika, naj izstopi. Ker ni upošteval njegovih ukazov, je odprl vrata in ga poskušal potegniti iz vozila. Takrat se mu je pridružil še kolega, voznik pa je začel napadati oba. S skupnimi močmi sta ga obvladala in vklenila, takrat pa so prišli tudi italijanski policisti, ki so prevzeli postopek.

Policisti skoraj ves čas zasledovanja niso vedeli, kdo sedi za volanom audija, voznika so prepoznali, ko je v predoru obrnil avto. 28-letni Robert C. je imel doslej že večkrat opravka z roko pravice.

Komisija, ki je preverjala ravnanje obeh policistov in je med drugim pogledala posnetek zasledovanja, je ugotovila, da sta policista ravnala zakonito, strokovno in v skladu z veljavnimi pravili.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano