V enem letu kupili, vrnili in spet kupili

Še sami ne vedo, kaj bi! Tako nekako bi lahko opisali Grafistovo mencanje z nakupom skladišča soli Libertas ob potniškem terminalu. Lani decembra so objekt kupili, nato so si premislili in še pred poletjem sporazumno razdrli pogodbo z občino, nakar so na včerajšnji dražbi zopet postali njegovi lastniki.

KOPER> Še poleti je prvi mož Grafista Ante Guberac pojasnjeval, kako je pri obnovi razpotegnjenega nekdanjega beneškega skladišča ob severni obvoznici toliko neznank in omejitev, da pač ni vredno zagristi v projekt.

Prodaji Libertasa so večkrat nasprotovali zlasti kulturniki, ki so skladišče soli videli kot večnamenski kulturni prostor. Libertas so si kot prostor za svoje dejavnosti želeli tudi v Klubu študentov občine Koper. V občini takšnih načrtov niso podpirali. Prodajo so utemeljili s tem, da je lokalna skupnost z zakonom zavezana prodati nepremičnine, ki jih noben upravljalec trajno ne potrebuje v okviru opravljanja svoje dejavnosti. Nikoli pa niso skrivali želje, da bi v objektu zaživele manjše trgovine in druga ponudba, ki bo pritegnila turiste.

Ima skrivnostnega parnerja

Dobrega pol leta kasneje je iz njegovih ust slišati drugo zgodbo: “V naložbo nisem vstopil sam, temveč s svojim poslovnim partnerjem, ki sodeluje tudi pri gradnji bodočega hotela. Ocenil je, da ima stavba na tej lokaciji dovolj potenciala, saj bo v prihodnje ta mestni predel ob napovedani gradnji sodobnega potniškega terminala zagotovo pridobil pomen in zaživel.” Imena skrivnostnega partnerja z očitno polno denarnico Guberac tudi tokrat ni izdal, saj je prepričan, da bi mu razkritje prej škodovalo kot koristilo.

Tokrat še ceneje

Grafist je na tokratni dražbi spomeniško zaščiteni Libertas dobil za nekaj več kot 414.000 evrov. Lani decembra je z neposredno pogodbo zanj plačal blizu 500.000 evrov. Koprska občina je še pred dvema letoma za 1400 kvadratnih metrov obsežen objekt zahtevala več kot milijon evrov. Vmes se je cena prepolovila, saj zakonska določila pri javnih dražbah dovoljujejo postopno nižanje cene.

Neuradno je slišati, da je za 1400 kvadratnih metrov veliko stavbo v bližini potniškega terminala že nared podroben idejni načrt, ki je nastal v biroju španskih arhitektov. Obsežno notranjo pasažo bi tako menda namenili trgovskim in gostinskim lokalom, na vrhu visokega ostrešja pa bi uredili teraso z zunanjim delom, ki bi gledal proti brežini.

V njem bi ustvarili turistično zgodbo

Guberac teh informacij ne potrjuje. Pravi, da bodo kmalu na delu najmanj trije arhitekturni biroji, ki bodo pripravili zamisli, nakar se bodo odločili, kako dalje. “Libertas bo namenjen turistični dejavnosti. Kakšna zgodba bo tam zaživela, pa še ne moremo napovedati,” je Guberac skop s podatki.

Zanimivo bo spremljati obnovo stavbe, saj bo moral investitor pri gradbenih posegih upoštevati kulturnovarstvene smernice. V zavodu za varstvo kulturne dediščine smo izvedeli, da skladišče ni razglašeno za spomenik, varovanje objekta pa je opredeljeno v planskih aktih. Z novo namembnostjo se ne sme okrniti zunanje lupine in lesene strešne konstrukcije. Sprememba tlorisnega in višinskega gabarita objekta pa tudi ni dopustna, opozarjajo v zavodu.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano