Država bi v Luki menjala kar vse nadzornike

V Luki se najbrž že konec januarja obeta nov pretres, znova čisto na vrhu. Delničarji bodo na skupščini odločali o odpoklicu sedanjih nadzornikov in o imenovanju novih. Skupščino s tema točkama zahteva AUKN v imenu države, ki skupaj s Kadom in Sodom brez težav lahko zagotovi podporo predlaganim potezam.

KOPER> V Luki bodo morali še pred koncem leta v uradnem listu objaviti sklic skupščine. Zahteva zanjo je v Koper prispela včeraj, proti koncu delovnega dneva. Poslala jo je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki zastopa državo - ta pa je večinska lastnica Luke.

Šest novih imen

AUKN delničarjem predlaga, da odpokličejo vseh šest nadzornikov, ki predstavljajo kapital - Janeza Požarja, ki nadzornemu svetu tudi predseduje, Bojana Branka, ki je zamrznil članstvo v tem organu, saj je začasno prevzel vodenje Luke, Marko Simonetija, Jordana Kocjančiča, Tomaža Možeta in Sabino Mozetič.

Namesto njih delničarjem ponuja šopek novih in ne preveč znanih imen: Nikolaja Abrahamsberga, Igorja Maherja, Roberta Srabotiča, Marka Kocjančiča, Bredo Filipovič in Ireno Troha Andrijašič. Slednja je vodja investicij v času, ko je upravo vodil Robert Časar.

Za odpoklic starih nadzornikov je potrebna 75-odstotna podpora, a se zdi, da za AUKN - skupaj s Sodom in Kadom - to ne bi smel biti previsok cilj.

Nekateri menijo, da ne more biti naključje, da je zahteva za skic skupščine v Koper prispela včeraj, le dan zatem, ko je ustavno sodišče razsodilo, da bi bil referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu protiustaven.

Pod lupo posli zadnjih petih let

AUKN od nadzornikov vnovič zahteva še, da naroči revizijo poslov Luke za obdobje 2007-2011. Posebno pozornost naj bi posvetili poslom z nepremičninami in investicijskim vlaganjem, ki so vredni več kot milijon evrov, poslovanju terminalu za les, poroštvom, garancijam in dajanju posojil ter zaposlovanju vodilnih delavcev. Podobno revizijo je AUKN od sedanje ekipe nadzornikov na čelu z Janezom Požarjem že zahtevala, vendar tega niso želeli uresničiti, zaradi česar jim skupščina ni podelila razrešnice za minulo leto. Požar včeraj popoldne ni bil dosegljiv.

SONJA RIBOLICA, KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano